Apolitični

Istarski folklor u srcu Dubrovnika

Zanimljivi gosti iz Istre gostuju na jugu Hrvatske i to u srcu Dubrovnika, ispred crkve sv. Vlaha. Ovo je sjajna prilika predstaviti kulturnu baštinu i tradiciju sjevernog dijela Jadrana, ističu u dubrovačkoj turističkoj zajednici te se raduju što će pobliže moći upoznati članove kulturno umjetničkog društva „Mate Balota” iz Pule koje je osnovano 1996. godine. Društvo trenutno okuplja sedamdesetak članova, plesača i pjevača, od vrtića, osnovne i srednje škole, a u umjetnički rad su uključeni studenti kao i stariji članovi koji iskustvom daju doprinos ovom aktivnom istarskom umjetničkom društvu.

Društvo s ponosom nosi ime poznatog hrvatskog akademika, književnika, ekonomiste, sveučilišnog profesora i novinara, Mate Balote, inače pravog imena Mijo Mirković. Podsjetimo, iz istarskog sela Raklja, smještenog nad slikovitim Raškim zaljevom, potekao je Mijo Mirković – Mate Balota. Na nadgrobnoj ploči uz nadnevak rođenja, Rakalj, 28. rujna 1898., i smrti, Zagreb, 17. veljače 1963., piše da ondje počiva: težak, ribar, mornar, akademik, pjesnik, prvi Rakljan ki je napisal 50 knjig. Stoji i to, vrlo važno za Mirkovićev životopis, da je pokopan uz zvuke dragih roženic.
Kulturnjaci iz Društva nastupaju diljem Hrvatske na smotrama i folklornim manifestacijama prenoseći dobar glas svog istarskog kraja, naselja Rakalj, promovirajući ljepotu umjetničkog izričaja i kulturnu baštinu Istre. Tako će biti i ove nedjelje, 11. 10. 2015. točno u podne kada će plesom i pjesmom otvoriti umjetnički i folklorni program ispred najpoznatije crkve u gradu.

Više u kategoriji: Kultura; Glazba
Foto: experience.dubrovnik.hr; facebook.com
D. Šabić, mag. nov.