Apolitični

Isprobali smo 5G mrežu Hrvatskog Telekoma – evo kako radi i kako je tehnički implementirana

Prije točno četiri tjedna Hrvatski Telekom je pustio u rad prvu komercijalnu 5G mrežu u Hrvatskoj. Radi se, podsjetimo, o mreži koja počiva na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava trenutnu upotrebu postojećih 4G frekvencija za korištenje 5G protokola. Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra omogućava brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama. Time je, ujedno, objašnjeno i kako je moguće da je HT komercijalno lansirao 5G iako država još uvijek nije dodijelila koncesije za novi frekventni spektar, na kojem će 5G biti razvijen do kraja. 

Tim povodom smo kroz protekla četiri tjedna imali priliku i isprobati prvu 5G mrežu u Hrvatskoj u praksi. Na sve brojnijim lokacijama u ZagrebuOsijekuSplituRijeciSamoboru Svetoj Nedelji moguće je na mobitelima opremljenim odgovarajućim modemom ugledati “5G” oznaku pri vrhu ekrana, ako je spojen na mrežu Hrvatskog Telekoma, te uživati ponajprije u daleko manjoj latenciji, a na sve više mjesta i u većim brzinama prijenosa podataka. 

O tome kako je tehnički implementirana ovakva 5G mreža Hrvatskog Telekoma detaljno je objašnjenje na Linkedinu objavio Boris Drilo, član Uprave i CTIO HT-a.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay