Apolitični

Ispred svojeg vremena: Španjolski kreativac sačuvao kanarski otok od masovnog turizma i sagradio nadrealna remek-djela

Još je u 70-ima i 80-ima Manrique upozoravao na štetne posljedice masovnog turizma koje su počele prijetiti otoku vječnog proljeća i vrhunskih pješčanih plaža…

César Manrique, španjolski umjetnik koji je proveo šezdesete godine prošlog stoljeća družeći se u New Yorku s ljudima poput Andyja Warhola i Jacksona Pollocka, ostavio je velik doprinos na rodnom otoku Lanzaroteu. Iako njegovo ime nije tako slavno kao što je to slučaj s nekima od njegovih umjetničkih suvremenika, nasljeđe koje je ostavio na najsjevernijem kanarskom otoku itekako je značajno. Ne samo da je dokumentirao tradicionalni arhitektonski stil otoka kako bi uvjerio lokalno stanovništvo da ga očuva već je surađivao s turističkim vlastima na stvaranju čarobnih atrakcija inspiriranih vulkanskim krajolikom.

Vulkanski krajolik Lanzarotea s plavim oceanom stvara predivne kontraste, što je umjetnik i iskoristio te napravio organska remek-djela, koja su danas popularne turističke atrakcije. Vulkanska kuća i špilja Los Verdes samo su neki od projekata koje potpisuje. Idealno polazište za istraživanje njegove ostavštine prostrani je kompleks Vulkanske kuće koji je nekoć bio Manriqueov dom, a danas je pretvoren u muzej posvećen njegovu radu.

Jameos del Agua, ogromna vrtača koju je oblikovala rastopljena lava, pretvorena je u podzemni luksuzni restoran koji danju brani od vrućine, a noću postaje mjesto za zabavu. Ondje ćete naći i tunel koji ulazi u golemu špilju s podzemnim jezerom, koje čini spektakularan prizor.

Zainteresira li vas Manriqueov rad, mogao bi vam se svidjeti i njegov vrt s biljkama iz cijelog svijeta kojim dominiraju kaktusi. Divovski amfiteatar u goloj stijeni Manriqueovo je ljubavno pismo vegetaciji njegove domovine, u kojem ne nedostaje mašte.

Cijeli članak i fotogaleriju možete pronaći na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Pixabay