Apolitični

Iskustva zemlje koja je prva uvela 5G mrežu, pokazala da su obećanja bila neumjerena

Tri godine nakon što je Južna Koreja postala prva zemlja na svijetu koja je uvela 5G mobilnu mrežu, izgledno su se obećanja o tome da će ona donijeti nevjerojatno brzu tehnološku transformaciju i otvoriti put prema autonomnim vozilima i stvoriti pametne gradove, pokazala neumjereno optimističnima, piše Reuters.

Danas oko 45 posto stanovnika Južne Koreje koristi 5G, a ulaganja u izgradnju te infrastrukture dosegnula su oko 20 milijardi dolara uz povećanje brzina pet puta. No, telekomunikacijske kompanije nisu bile voljne investirati u tehnologiju koja bi brzine prijenosa signala povećale 20 puta od onih koje dopušta 4G tehnologija.

Razlog tome je manjak potražnje: proizvođači aplikacija još nisu na tržište iznjedrili usluge poput autonomne vožnje koje bi zahtijevale te brzine. S druge strane, korisnici mogu gledati Netflix i surfati internetom i s postojećom 5G tehnologijom.

Entuzijazam blijedi
“Kada građani, primjerice, budu koristili robote u svojim domovima, telekom kompanije će tek tada snažnije krenuti u infrastrukturna ulaganja, pa će velike brzine 5G mreže biti djelomice dostupne oko 2025. godine”, kaže Kim hyun-yong, analitičar Hyundai Motor Securitiesa. Južnokorejski poučak za ostale zemlje oko 5G mogao bi se svesti pod – zauzdajte entuzijazam.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay