Apolitični

Irska vlada prva se javno posvađala sa svojim epidemiolozima

Valjda je bilo samo pitanje vremena kada će neka europska vlada otvoreno izgubiti živce sa svojim razmahanim epidemiolozima, pa slučaj Irske u tom kontekstu nimalo ne iznenađuje. Naime, svađa između stručnjaka i političara u ovoj omiljenoj radnoj destinaciji mnogih Hrvata oko nove karantene više se ne vodi iza zatvorenih vrata, nego sasvim javno.

Kako je izvijestio ovaj tjedan Financial Times, irska se vlada otvoreno sukobila sa svojim savjetnicima nakon što su počeli, kako oni zadnjih sedam mjeseci već hoće, naokolo zagovarati novo potpuno i vrlo rigorozno zatvaranje Irske na svoju ruku i bez konzultacija s vladom. Da stvar bude bizarnija, samo tri dana ranije zdravstveni dužnosnici su uvjeravali javnost kako nema potrebe za novim mjerama na nacionalnoj razini, stoga je vlada koju vodi Micheál Martin ostala neugodno iznenađena ovim manevrom svojih stručnjaka.

Nervozna reakcija članova vlade i samog premijera vjerojatno je potaknuta činjenicom da je prvo zatvaranje državu nešto veću od Hrvatske (4,9 milijuna stanovnika) koštalo enormnih 600 tisuća radnih mjesta i sasvim je jasno da bi novo strogo zatvaranje cijele države bilo katastrofalno.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay