Apolitični

Na IRB-u otvoren Centar izvrsnosti za BioProspecting Jadranskog mora

Novouređeniprostor BioProCro jedinstvenog transdisciplinarnog centra za biotehnološko istraživanje Jadranskog mora, koji okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, mikrobiologije i ekologije, čije je uređenje s 980.000 kuna financirao Grad Zagreb, svečano je u četvrtak u otvoreno na Institutu Ruđer Bošković (IRB).

BioProCro centar okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva i ekologije, a takva integracija istraživačkih grupa u jedinstven, moderan centar doprinosi inovativnim istraživanjima bioaktivnih spojeva i materijala hrvatskog Jadrana.

Voditeljica Znanstvenog centra izvrsnosti za BioProspecting Jadranskog mora BioProCro Rozelindra Čož Rakovac rekla je kako je uređenje prostora financijski pomogao Grad Zagreb, u kojem će biti smješteno 20-ak mladih znanstvenika koji će raditi na projektu.

Projekt je vrijedan 37 milijuna kuna i na njemu će biti zaposleno po 10 doktoranata i postdoktoranata te dva administratora. Projektom je predviđena oprema za znanstvena istraživanja bioaktivnih molekula iz mora koje imaju biotehnološki potencijal, odnosno protutumorsko, anitviralno, antifugalno i antibaketrijsko, regenrativno i imunosupresivno djelovanje. To će odrediti hoće li ta molekula završiti farmakološkoj, prehrambenoj ili kozmetičkoj industriji, pojasnila je Čož Rakovac.

Cijeli članak možete pročitati na: novilist.hr

Foto: Shutterstock