Apolitični

Inženjerske komore: Predloženim zakonskim izmjenama u graditeljski sektor uvodi se kaos

Četiri inženjerske komore u srijedu su reagirale na izjave potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara da bi ukidanjem komorskog članstva za voditelje gradilišta/radova poslodavci uštedjeli 1.800 kuna godišnje, a smatraju i da bi se predloženim izmjenama Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, ponovno u graditeljski sektor uveli kaos, nered i nesigurnost.

“Smiješno je da ministar pokušava rasterećenje poslodavcu od 125 kuna mjesečno predstaviti kao ‘povećanje konkurentnosti’. Još jednom moramo naglasiti da smo duboko zabrinuti mogućnošću da Vlada Republike Hrvatske usvoji izmjene i dopune Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, koje Vladi predlaže Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, usprkos javnom protivljenju svih onih na koje se te izmjene odnose: voditelja građenja, struke, poduzeća iz građevinske industrije, sindikata i četiri inženjerske komore “, stoji u njihovom priopćenju.

“Predloženim se izmjenama planira ukinuti komorsko članstvo ovim dvjema profesijama, što će dovesti do otežavanja uvjeta poslovanja, povećanja troškova poslovanja i nereda na gradilištima. Ako voditelji građenja/radova ne budu komorski članovi, police osiguranja od profesionalne odgovornosti koje će ugovarati i plaćati individualno ili koje će im plaćati poslodavac, bit će značajno skuplje od iznosa godišnje komorske članarine. Također, prestankom komorskog članstva 5.500 voditelja građenja/radova izgubit će pristup normama Hrvatskog zavoda za norme koje su im sada dostupne u sklopu članarine, a koje su im nužne u svakodnevnom radu”, upozoravaju.

 Izračuni komora, samo na bazi analize novih troškova osiguranja od profesionalne odgovornosti i pristupa normama, pokazuju 55 puta veće opterećenje za gospodarstvo u slučaju prihvaćanja ovih zakonskih izmjena i dopuna. Prema tome, promjene zakona donijet će značajno povećanje troškova: trošak osiguranja od profesionalne odgovornosti, trošak pristupa normama i trošak pravne pomoći koju sada također dobivaju od komora u sklopu članarine, zaključuju.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay