Apolitični

International Blues Music Day u Splitu i Tuhelju

Od 2013. godine prva subota u kolovozu slavi se kao International Blues Music Day, a hrvatske blues snage su te godine organizirale inauguraciju tada novog međunarodnog glazbenog dana na zagrebačkom Štrosu, gdje je nastupio sastav Blues Insiders iz Zagreba.

Ove godine se International Blues Music Day, uz potporu Hrvatskih blues snaga, održava na dvije lokacije – u Splitu i u Tuheljskim toplicama. U Splitu je organiziran prvi Ovčice Summer Blues Festival, a u Tuheljskim Toplicama će nastupiti Tomislav Goluban sa svojim bendom.

Blues Music Day u Splitu

Prvo izdanje Ovčice Summer Blues Festivala održat će se 5. i 6. kolovoza u splitskom music clubu Ovčice. U petak, 5. kolovoza, nastupit će sastav Super Funk Sessions iz Zagreba, koji čine vrhunski glazbenici – Toni Starešinić (klavijature i elektronika), Željka Veverec (vokal), Đuro Dobranić (bubnjevi i elektronika) i Igor Dorotić (truba). Svi članovi sastava su jednom bili članovi domaćeg funk soul jazz sastava Mangroove.
U subotu, 6. kolovoza, u Split dolaze uvijek rado viđeni gosti iz Slovačke – Luboš Bena i Bonzo Radvanyi. Slovački blues dvojac već je dva puta nastupio na Zagreb International Blues Festivalu, jednom na Croatian Blues Challengeu, krajem prošle godine su imali Hrvatsku mini turneju, a ove godine stižu na Kastav Blues Festival i Ovčice Summer Blues Festival. Svi koji su vidjeli ovaj urnebesan duet žele ga vidjeti i čuti opet.

Blues Music Day

Gosti Bene i Radvanyija će biti Rola & Hrepa iz grupe Sunnysiders. Sunnysidersi iza sebe imaju album nominiran za diskografsku nagradu Porin (Licence to Blues”, Spona, 2011.), pobjednici su 2nd Croatian Blues Challengea, prvi su hrvatski bend koji je ušao u polufinale najvećeg svjetskog blues natjecanja International Blues Challengea u prijestolnici bluesa, Memphisu, predstavljali su HR blues na European Blues Challengeu u Toulouseu te objavili pravu pravcatu čokoladnu ploču koja svira. No, glavna informacija veza uz Sunnysiderse je to što su nedavno objavili album 10 kartolina s daleke obale na kojem su Hrepa (jedan od osnivača Daleke obale) i Sunnysidersi u blues maniru obradili deset pjesama tog legendarnog sastava. Važno je napomenuti da je ulaz na oba dana festivala besplatan!


Drugi dio hrvatskog obilježavanja International Blues Music Day-a održat će se u subotu, 6. 8., u hotelu Well u Tuheljskim Toplicama, gdje će nastupiti Tomislav Goluban sa svojim bendom. Naš proslavljeni blueser, svirač usne harmonike, pjevač i kompozitor je do sada objavio sedam studijskih albuma, četverostruki je dobitnik Porina, a 2009. godine je primio nagradu Status kao najbolji instrumentalist godine. Do sada je nastupao u 18 različitih zemalja Europe te u SAD-u, a za kraj godine priprema novi album koji će spojiti njegove tri glazbene strasti: kaj, etno i blues.