Apolitični

Internacionalni kuhari u Makarskoj kuhaju za vas

U povodu Interregionalnog kuharskog kupa europskih regija koji će od 19. do 21. veljače po drugi put biti u Makarskoj održana je konferencija za novinare na kojoj su prisustvovali gradonačelnik Tonći Bilić, predsjednik IKKER-a – Željko Neven Bremec, direktor Turističke zajednice grada Makarske – Tonči Lalić, Drago Nosić – predstavnik hotela Miramare, te ravnatelj Srednje strukovne škole – Momir Sumić.
– Dvije godine zaredom grad Makarska je domaćin u suradnji sa SKMER-om i na ovaj način otvaramo turističku sezonu. Želimo postati poželjna gastro destinacija, a ove godine je napravljen još jedan iskorak, pa će u sklopu manifestacije nastupiti i zemlja partner – Crna Gora. – izjavio je gradonačelnik Bilić u ime domaćina.
Zbog održavanja IKKER-a svoja vrata će ove godine otvoriti makarski hotel Miramare koji će zahvaljujući upravo ovoj manifestaciji imati popunjene sve kapacitete. – U Makarskoj trenutno radi samo jedan hotel, a mi ćemo otvoriti svoja vrata samo zbog IKKER-a. Svi naši apartmani su rezervirani, a posebno nam je drago što će naši kuhari imati priliku sudjelovati i raditi s vrhunskim majstorima zanata – izjavio je Drago Nosić.
O samom programu manifestacije govorio je predsjednik IKKER-a Željko Neven Bremec naglasivši kako je „lako baviti se organizacijom kad je domaćin dobar”.
– Na natjecanju će sudjelovati 15 kuhara iz 8 zemalja (Italija, Slovačka, Slovenija, BiH, Makedonija, Srbija, Crna Gora i Hrvatska). Prvog dana ćemo imati Master class za prijavljene: Restoranski deserti, pa pozivamo sve zainteresirane ugostitelje i kuhare da nam se pridruže. Glavni natjecateljski dio bit će u subotu gdje će kuhari pripremati zadana jela, a bit će prilike i za degustaciju. U žiriju će biti poznati kuhari poput Željka Ognjenovića i Steve Karampandže, a u nedjelju je naš gost njegova ekselencija, veleposlanik Japana Keiji Ide.- najavio je prvi čovjek SKMER-a.
Ravnatelj Srednje strukovne škole Makarska Momir Sumić zahvalio je organizatorima istaknuvši kako je IKKER velika prilika za učenike strukovnih zanimanja da pokažu stečena, ali i usvoje nova znanja kao aktivni sudionici.
Nazočne je pozdravio i direktor Turističke zajednice Makarska Tonči Lalić izrazivši zadovoljstvo što je Makarska po drugi put domaćin IKKER-a.
– Prema našim podatcima prošla turistička sezona bila rekordna, a IKKER je pravi način da grad Makarska bude prepoznat kao destinacija koja nudi više. – istaknuo je Tonči Lalić.
Glavni natjecateljski dio ovogodišnjeg IKKER-a planiran je u subotu, 20. veljače, od 9 do 16 sati na Kačićevu trgu. U slučaju lošeg vremena natjecanja, proglašenje pobjednika i završna svečanost održat će se u hotelu Miramare, a u oba slučaja, kako nam je potvrdila u ime organizatora Alma Harašić Bremec, natjecateljski dio uz mogućnost degustacije bit će otvoren za javnost.

 

Program IKKER-a 2016

Predsjednik Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija Željko Neven Bremec je rado izložio plan natjecanja i dugoročne ciljeve gastro manifestacija i kuharskih natjecanja.

Petak,19.02.2016.

12:00–15:00 Masterclass: Restoranski deserti
16:00–18:30 Sastanak natjecatelja i priprema za natjecanje
19:00 Večer moderne Dalmacije –otvaranje IKKER-a, gala večera uz vrhunske chefove i dalmatinski ugođaj
Subota,20.02.2016.

07:00–08:30 Doručak
09:00–11:00 NATJECANJE, GRUPA 1
11:30–13:30 NATJECANJE, GRUPA 2
14:00–16:00 NATJECANJE, GRUPA 3
Za vrijeme natjecanja, na trgu se izlažu i degustiraju autohtoni proizvodi.

19:00–19:30 Svečano proglašenje pobjednika
19:30–20:00 Koktel
20:00 Večera domaćina CrneGore
Nedjelja, 21.02.2016.

10:00 – 11:30 Masterclass za prijavljene: Dalekoistočne strasti, japanski chef
Dođite u Makarsku i podržite ovo zanimljivo kuharsko natjecanje.

Više u kategoriji: Hrana; Turizam
Izvor i foto: http://makarska.hr, makarska-post.com
D. Šabić, mag. nov.