Apolitični

Interliber 8. do 13. studenog: Najopsežniji pregled knjiga…

Stiže roman koji je u Nizozemskoj povučen iz prodaje, ali i novi Jergović, Franzen, Pamuk… Stiže i Dickova knjiga na kojoj se temelji ‘Blade Runner‘, te ‘Uspon zmaja‘ na kojoj se temelji ‘Zmajeva kuća‘.

Interliber se u Zagrebu održava od 8. do 13. studenog. Donosimo dio najnovije produkcije hrvatskih izdavača.

“Issa”, novi roman Roberta Perišića (Sandorf), smješten je u antičko doba, pripovijeda o Mediteranu, starim Grcima, mačkama i ljudima.

“Imaginarni prijatelj” Miljenka Jergovića (Fraktura) zbirka je kratkih prozno-esejističkih tekstova, portreta likova iz književnosti i stripa koje je autor prije više godina počeo redovito pisati za novine.

“Urania” Luke Bekavca (Fraktura) roman je u devet knjiga i šest svezaka na više od dvije tisuće stranica. U svom četvrtom romanu Bekavac nastavlja graditi fikcionalni svijet započet u prethodnim knjigama (“Drenje”, “Viljevo”, “Policijski sat”, “Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku”). U “Uraniji” Osijek je pažljivo i detaljno ispisan, ovoga puta smješten u neke paralelne sedamdesete i osamdesete, dok materijal uključen u roman obuhvaća raspon od čiste dokumentarnosti do potpune fantastike.

“Dok prelaziš rijeku” (VBZ), novi roman Zorana Ferića, ljubavna je priča između pedesettrogodišnjeg pisca i dvadesetdvogodišnje studentice kiparstva. Roman se naslanja na kultnog “Ljubavnika” Marguerite Duras, ne samo sadržajem nego i naslovom, ali ovaj je, umjesto iz perspektive mlade ljubavnice sredovječnog kineskog bankara, pisan iz perspektive ljubavnika, u drugom vremenu i prostoru.

Zbirka “Gracija od čempresa” Želimira Periša (OceanMore) sastoji se od šest priča koje se protežu od srednjeg vijeka do postapokaliptičnog futura, preskačući sadašnjost. Različiti pripovjedači(ce) progovorit će o svijetu u kojem korumpirani i kvarni svjetovni i duhovni vođe manipuliraju i eksploatiraju druge, slabije, sve s agendom deus vult, posebice žene. U galeriji likova, raznih grofova, knezova, opata, ali i seljaka i siromaha, iskočit će portreti nekoliko buntovnica, revolucionarki, čak utopistica.

Novi roman Zorana Pilića “Morositas cordis” (Hena.com) pripovijeda kako se i zašto može oboljeti od opasne “mrzovolje srca” i zašto je zdravije voditi dosadan život. Hena.com objavio je i novi roman Karmele Špoljarić “Ulica jorgovana” te Denisa Peričića “San o Križaniću”.

Cijeli članak i sve o ostalim knjigama možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay