Apolitični

Institut Ruđer Bošković privlači mlade i inozemne znanstvenike

Institut Ruđer Bošković (IRB) i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) ovih su dana potpisali sporazum o suradnji na programima učenja hrvatskog jezika za inozemne znanstvenike na IRB-u.

Rezultat je to priljeva stranih znanstvenika na ovaj najveći znanstveni institut u Republici Hrvatskoj (RH), koji se zahvaljujući ostvarenim rezultatima u znanstvenoj produkciji, privlačenju mladih znanstvenika i istraživača, povlačenju sredstava iz fondova Europske unije (EU) te suradnji s industrijom pozicionirao kao vodeća znanstvenoistraživačka institucija u Hrvatskoj te strateški partner Vlade RH, priopćeno je iz Instituta Ruđer Bošković u četvrtak.

”Uspješne zemlje i ekonomije diljem svijeta posljednjih se nekoliko godina intenzivno se okreću prema gospodarstvu utemeljenom na znanju čime se povećava i globalna potražnja za znanstvenicima i istraživačima. Sustavi znanosti i inovacija općenito se šire, dok demografske promjene u nekim zemljama dovode do smanjenog ‘priljeva mozgova’. Nažalost, u Hrvatskoj se u posljednjih 20-ak godina bilježi trend odljeva mlađeg i visokoobrazovanog stanovništva, što potvrđuju i podaci Eurostata iz svibnja ove godine.1 U takvim uvjetima privlačenje i zadržavanje stručnog kadra, a posebno mladih istraživača postaje jako veliki izazov, čak i za institute veličine IRB-a.” – objašnjava ravnatelj dr. sc. David M. Smith.

Podsjetimo se, u 2019. godini ‘Ruđer’ očekuje kapitalnu investiciju od 72 milijuna eura pokretanjem projekta O-ZIP. Prvo je to značajno ulaganje u infrastrukturu IRB-a od njegovog osnivanja. Realizacija ovog stožernog strukturnog projekta napokon će znanstvenicima IRBa omogućiti izvrsne uvjete za rad kakve odavno imaju njihovi kolege na prestižnim međunarodnim institucijama.

”Time se stječu uvjeti za postizanje još boljih rezultata i snažnije međunarodne prepoznatljivosti Instituta, kao i za još značajnije angažiranje inozemnih znanstvenika, ali i povratak naših eminentnih znanstvenika iz inozemstva.” – zaključio je dr. Smith.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay