Apolitični

Institut iz SAD-a objavio projekcije za koronu u Hrvatskoj. Jednom su već pogriješili.

NEOVISNI zdravstveni istraživački centar na Sveučilištu Washington, Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME), objavio je na svojoj mrežnoj stranici nove procjene o broju umrlih od koronavirusa u Hrvatskoj, prema kojima bi do siječnja u Hrvatskoj od korone moglo umrijeti više od 1200 ljudi.

Trenutni broj preminulih u Hrvatskoj je 194, a IHME predviđa da bi do 1. listopada taj broj mogao porasti do 225. Nakon toga, u slučaju da na snazi ostanu trenutne mjere ili dođe do ublažavanja mjera, očekuju rast broja preminulih – do 1. siječnja 2021. godine taj bi broj, po njihovim procjenama, mogao doseći 1267, a dnevno bi moglo umirati u prosjeku 50 ljudi. 

Prema najcrnjem scenariju IHME-a, u Hrvatskoj bi tijekom prosinca moglo biti između 4 i 12 tisuća novih slučajeva dnevno (u slučaju da mjere popuste). Ipak, prema projekciji koja uključuje pridržavanje mjere nošenja maski, ta je brojka drastično manja i iznosi između 10 i 30 slučajeva dnevno.

Ovaj model znao je griješiti.
Mala velika pobjeda (protiv lokalnih fearmongera)

Podsjetimo i kako je IHME već jednom ispravljao svoje projekcije za Hrvatsku.

Krajem lipnja su objavili procjenu prema kojoj bi do listopada u Hrvatskoj od korone moglo umrijeti 1500 ljudi. Ubrzo nakon toga ispravili su projekcije te su predviđali da bi do početka listopada moglo biti 122 mrtvih od korone.

Bakić osporio model

Model je promijenjen nakon što je poduzetnik Nenad Bakić putem Twittera prigovorio IHME-u nakon objave predviđanja o 1500 mrtvih. Bakić je ukazao da nešto nije u redu s modelom Sveučilišta Washington, a podršku je dobio i od vrhunskog stručnjaka za matematičke modele i projekcije, nobelovca Michaela Levitta. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay