Apolitični

Inspektori u zadnjih 15 dana čak triput s tržišta povlačili pakiranja dimljenog lososa u kojima je pronađena bakterija listerija, pogubna za trudnice

Prva obavijest za potrošače, objavljena na stranicama Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) 5. lipnja, odnosila se na norveški dimljeni losos Sparove robne marke “Despar”.

Pet dana poslije HAPIH je izvijestio o još jednoj seriji povučenog dimljenog lososa, a ovog puta u pitanju je bio proizvod “Finissima”, srpskog proizvođača Ancora Nuova. Treći put, 18. lipnja, inspekcija je s tržišta ponovno povukla dimljeni losos marke “Despar”.

U HAPIHU- u smo pokušali doznati je li bila riječ o nekakvoj ciljanoj akciji, no odgovor od njih do zaključenja teksta nismo dobili. Listerija, inače, definitivno nije bezazlena – konzumacija hrane u kojoj se utvrdi prisutnost ove bakterije može dovesti do jakog trovanja, a prvi simptomi su groznica, bolovi u mišićima, proljev, ukočeni vrat…

Infekcija ovim patogenim mikroorganizmom može uzrokovati pobačaj ili prerani porod u trudnica te zahvatiti svaki organ, čak i središnji živčani sustav, odmosno uzrokovati meningitis. 

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay