Apolitični

Inspektori provjeravaju dezinficijense, kazne do 100 000 kuna. Splitska trgovkinja: Imali smo na litre kupljenog sredstva, no morali smo nabaviti novo

Da sanitarna inspekcija, među ostalim, prilikom kontrola osobitu pozornost posvećuje sredstvima za dezinfekciju potvrđuje nam primjer splitske trgovine prehrambenim proizvodima, koju su baš ovih dana posjetili sanitarci. Sve je bilo u redu, ali dezinficijens…

– Najprije su pregledali nosimo li svi maske, to je prvo ušlo u zapisnik. Rekli su nam da djelatnici u prostoru mogu biti i bez maske, ukoliko u trgovini nema kupaca, ali kako moramo biti udaljeni jedni od drugih dva metra. Potom su provjeravali dezinfekcijska sredstava, koja moraju biti odobrena od strane Ministarstva zdravstva – priča nam trgovkinja Ž. B. (podaci poznati redakciji) dodajući kako su baš na njima zapeli.

Samo ih je zanimala ta oznaka…

– Imali smo na litre već kupljenog sredstva, kojega smo legalno kupili u tvrtki u kojoj inače kupujemo deterdžente, papir za wc, za ruke i sl. Međutim, dezinficijens nije imao deklaraciju na hrvatskom jeziku niti oznaku Ministarstva zdravstva. Pisalo je nešto na njemačkom, ali to su, koliko mi je poznato, antibakterijske otopine koje se koriste u operacijskim salama. No, inspektori su bili neumoljivi, rekli su nam kako moramo nabaviti novo sredstvo za dezinfekciju. I morali smo to učiniti odmah, dok su još bili u nadzoru – govori prodavačica.

Jedan od djelatnika požurio je u nabavku, po propisima adekvatnog sredstva u obližnji dućan, koji posluje u sastavu velikog njemačkog trgovačkog lanca.

– Ispalo je da sve propisane kriterije, među svim ponuđenim proizvodima tog tipa na policama u trgovini, jedino zadovoljava dezinficijens jednog domaćeg proizvođača. Samo je taj bio ispravno deklariran i imao odobrenje Ministarstva zdravstva. Inspektori su nam rekli kako bi nam naplatili kaznu da uopće nismo imali dezinficijens. Ovako smo prošli s upozorenjem – prepričava splitska prodavačica.

Predviđena je novčana kazna od 50.000 do 100.000 kuna te za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 10.000 do 20.000 kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay