Apolitični

Inspekcija tržnica: U Zagrebu su krastavci 5, ali i 18 kn. U Osijeku je češnjak 30, a u Splitu 150 kn. Split daleko najskuplji…

Prodaja je prošle godine bila slaba, a bila je milijun puta bolja od ove. Ljudi bi ove godine trebali kupovati više jer je korona, ali nitko ništa ne kupuje. Da kažem da je dobro… nije dobro…

‘Ovako više ne ide’

Ivan Tomčić radi već 29 godina i ne pamti ovako lošu prodaju.

– Došlo je do toga da stavim ključ u bravu. Nekad sam radio i po 600.000 kuna prometa svaki dan, sad toliko ne mogu u dva mjeseca. Ako prodam robe za 1000 kuna na dan, dobar sam. Dođe mi da sasiječem svoj voćnjak i da pustim ovce da pasu.

Na splitskoj veletržnici, čuvenom ‘TTTS-u’ cijene su i do tri puta manje nego na glavnom u splitskom pazaru u centru grada. Prošetali smo se i u to uvjerili. Na splitsku veletržnicu na istočnom izlazu iz grada došli smo oko 7, kada je najveća gužva prošla.

– Najveća je gužva između 4 i 6 ujutro. A kupci su i vlasnici manjih trgovina, restorana, ali i prodavačice s pazara. Mislim da na splitskom pazaru više nitko ni ne prodaje robu iz vilastog uzgoja, svi kupuju ovdje pa onda preprodaju. A koliko dignu cijene? Iskreno, kad prošetam po glavnom pazaru malo me je i sram pošto prodaju robu rekla nam je jedna prodavačica s dugim stažom na veletržnici, te je dodala da je prodaja ove godine unatoč epidemiji bila dobra:

– Nismo imali nikakvih problema u dostavi robe, a i prodaja je obzirom na slabiju sezonu bila zadovoljavajuća. Mislim da možemo biti prezadovoljni. Usporedili smo – krastavci, patlidžan i luk su pet kuna na veletržnici, a na središnjoj splitskoj tržnici su 10 kuna.

Rajčica je na veletržnici 4, a na placu 15 kn, krumpir je na veletržnici 3, na pazaru 8, i tako redom.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay