Apolitični

Informacijski sustav START – pokretanje poslovanja u nekoliko dana i jednim digitalnim obrascem

Riječ je o javnoj usluzi dostupnoj na internetskoj stranici start.gov.hr koji građanima omogućuje jednostavno i brzo pokretanje poslovanja za trgovačko društvo i obrt, elektroničkim putem, bez punomoćnika, u dosada najkraćem roku.

– U svega nekoliko dana građani, budući poduzetnici koji ispune digitilizirani obrazac START-a, dobiti će sve ono što je potrebno za pokretanje poslovanja elektronskim putem od niza državnih institucija, ali i, što je posebno važno, poslovnih banaka koje smo uključili u ovaj sustav. Na ovaj način osam koraka u osnivanju tvrtki, svodimo na jedan jedini – naznačio je ministar Horvat.

Korištenjem START-a, kako doznajemo u Fini, osnivači novih društava s ograničenom odgovornošću imati će ukupan trošak osnivanja tvrtke i pokretanja poslovanja od 200 kuna. Istovrsni trošak za poduzetnike, prema istom izvoru, koji su registrirali jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću i počeli poslovati biti će 40 kuna, od čega je deset kuna uplata temeljnog kapitala. Kad je riječ o osnivanju obrta putem START-a, osnivački i trošak pokretanja iznosi 250 kuna za upravnu pristojbu.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay