Apolitični

Industrijski stil u uređenju

Na prvi pogled nedovršen i sirov, vidljivih kabela i konstrukcije, s ciglama koje na mjestima vire iz zidova u vama budi osjećaj kao da je nemarno preskočena završna faza u gradnji, no u svemu tome ipak primjećujete nekakav estetski i funkcionalni sklad cijelog prostora. Ovakvi domovi gotovo tvorničkog ambijenta u kojima se kombiniraju hladni i naizgled neudobni materijali s elegantnim i jednostavnim komadima namještaja i detalja zadnjih godina veoma su popularni u svijetu dizajna interijera.

Ovaj stil koji ne označava samo način uređenja, već i namještaj, rasvjetu, ali i arhitekturu, jedan je od najiskrenijih, orijentiran funkciji bez suvišnih ornamenata i kiča. Odlikuje ga korištenje materijala poput metala, drveta, betona, cigle i stakla, ali u kombinaciji s mekanim tapeciranim komadima, zavjesama ili čak veoma ženstvenim detaljima kako bi bio postignut efektan i udoban ambijent doma. Najpoznatiji su primjeri ovog stila u stanovanju njujorški loftovi, sinonimi za udobnost, eleganciju i poželjna mjesta za život – sjetite se samo visokih stropova koji omogućuju izgradnju galerije i golemih prozora uz koje se ne trebate plašiti nedostatka svjetla…

Kako postići ovakav izgled doma kad nemate priliku uređivati prostor bivše tvornice ili nekog industrijskog objekta? Jedna od glavnih značajki ovog stila izloženi su građevinski materijali poput cigli, betonskog poda ili golog betonskog zida, pa bi bilo poželjno da možete sudjelovati u uređenju još dok vam je stan u rohbau fazi, no sjajna stvar je što ovaj ugođaj možete postići i uz pomoć namještaja i detalja. Dodate li samo nekoliko industrijskih komada već postojećem stilu, koristeći tamnije bogatije nijanse, osobito crnu i sivu, dobit ćete željeni ugođaj. Još jedna odlična kvaliteta ovog stila je upravo to što može funkcionirati u svakakvom ambijentu i u različitim kombinacijama. Poželjno je samo da su elementi što vjerniji materijalu od kojeg su napravljeni. Za kraj vas ostavljamo s inspirirajućom galerijom slika uz koju ćete i vi poželjeti urediti svoj dom u ovom stilu. Uživajte!

Više u kategoriji:arhitektura
M. Konstantinović, mag. ing. arh.