Apolitični

Industrijska arhitektura na rijeci Krki

Ovoga utorka, 25. listopada u 13 sati, zagrebački Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu mjesto je otvorenja izložbe u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalnog parka Krka i Državnim arhivom u Šibeniku, pod nazivom Industrijska arhitektura na rijeci Krki.

Izložbu priprema Javna ustanova Nacionalnog parka Krka u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku povodom obilježavanja 120 godina od prvoga puštanja u rad prve hidroelektrane na rijeci Krki. Izložba Industrijska arhitektura na rijeci Krki produkt je istraživačkog projekta koji je za osnovni cilj imao proučavanje industrijskih pogona duž rijeke Krke.

Industrijska arhitektura i razvoj na rijeci Krki snažno su utjecali na razvoj oko rijeke te grada Šibenika na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće zbog čega se i danas gospodarski razvoj Šibenika temelji upravo na očuvanju i zaštiti prirodne raznolikosti rijeke Krke. Grad Šibenik i Nacionalni park Krka svjesni su iznimne potrebe za zaštitom i očuvanjem ekosustava rijeke Krke te prirode koja je okružuje.

Prva hidroelektrana na rijeci Krki s radom je krenula 28. kolovoza davne 1895. godine, a nedaleko od mjesta gdje se nalaze njeni arheološki ostaci, u vodenici na Skradinskom buku, otvorena je izvorna izložba. Vrijednost i snaga hidroelektrane Krka koja je bila korištena i za rad još triju hidroelektrana, a to su HE Jaruga, HE Roški slap te HE Miljacka, i danas je dio jedinstvenog elektrifikacijskog sustava Republike Hrvatske.

Tadašnji gradonačelnik grada Šibenika, Ante Šupuk, uz inženjera Vjekoslava Meichsnera ostvarili su 11 kilometara dug dalekovod od rijeke Krke do grada Šibenika, a na izložbi će se moći pogledati i fotografije iz privatne zbirke obitelji Šupuk. Također, izložba će prikazati i dokumente, nacrte, fotografije i arhivske zapise iz Nacionalnog parka Krka, Gradskog muzeja Drniš, Državnog arhiva u Šibeniku te Hrvatskog državnog arhiva.

Izložba Industrijska arhitektura na rijeci Krki ostat će otvorena u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla sve do 15. siječnja sljedeće godine.