Apolitični

Indija je zabranila TikTok, SAD želi isto

Što znamo o mreži čiji algoritam potencijalno štetne sadržaje servira neljudskom brzinom

Američki parlamentarni zastupnici ponovno predlažu zabranu TikToka, društvene mreže poznate po svojim kratkim viralnim videozapisima. U SAD-u ima oko 100 milijuna korisnika, a navodno je potencijalna ugroza nacionalnoj sigurnosti.

Je li riječ o još jednoj, kako je iz TikToka nazivaju, politički motiviranoj zabrani koja slijedi nakon trzavica SAD-a i Kine oko Tajvana ili doista treba dvaput razmisliti prije korištenja ove aplikacije

Ali nitko izgleda ne može zažmiriti na činjenicu da su toliki podaci koje tvrtka ByteDance, u čijem je vlasništvu Tik Tok, prikuplja o korisnicima diljem svijeta u predvorju kineske Komunističke partije. Zapad se opekao sa skandalom Facebooka i Cambridge Analytice (koji Zuckerbergu svijet nikad u potpunosti nije oprostio)

Indija, nekada najveće tržište TikToka, zabranila ga je uz desetke drugih aplikacija 2020. godine. Ta je država tvrdila da aplikacije kradu i potajno prenose informacije njihovih korisnika.

Dva mjeseca kasnije Trump, tadašnji američki predsjednik, zahtijevao je da se TikTok proda američkoj tvrtki ili će ga u protivnom zabraniti. Tada je kao veliku prijetnju isticao ogromnu količinu podataka u koje Kina ima uvid i potencijalno dopuštanje praćenja lokacija državnih dužnosnika, ali i izradu dosjea osobnih podataka za ucjenu i provođenje korporativne špijunaže kao velike prijetnje. Biden je kasnije opozvao Trumpov zahtjev.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay