Apolitični

Imunolog dr. Zlatko Trobonjača: ‘Za dva mjeseca epidemiji je kraj!‘ Ipak, jedan uvjet…

Nakon ljetne pauze, kad su izvrsni rezultati turističke sezone bili top vijest, ponovno je COVID glavna priča, a dr. Trobonjača jedan je od najboljih sugovornika na tu temu.

Krajem kolovoza za “Globus” ste izjavili da bi epidemija mogla završiti do Nove godine pod uvjetom da sve ostane na delta soju. Stojite li još iza toga?

– Naravno. Ali sad je veliko pitanje je li delta plus još uvijek delta soj. Imate 55 podsojeva delta soja koji se šire u različitim populacijama. Svi ti podsojevi su zapravo delta plus, no kad se oni prošire u nekoj većoj mjeri, dobit će svoje ime, to više neće biti delta soj koji poznajemo.

EVOLUCIJA
Nove mutacije uvijek su ‘brže’ od cjepiva
Možemo li novim vrstama, odnosno dozama cjepiva uopće dovoljno brzo ‘uloviti’ sve te nove sojeve?

– Teško, jer virus evoluira stalno, stvarajući nove mutacije koje mu daju prednost. Delta plus s dvije nove mutacije za desetak posto je zarazniji od postojećeg delta soja, što je ipak značajno. U nekim državama, koje puno više sekvencioniraju virus od naše, poput Engleske i Danske, primijećeno je da se taj delta plus soj sve više širi i sad je u Engleskoj već na deset posto svih izolata. Drugim riječima, može se očekivati da će on izdominirati. A sad, hoće li ostati priča na njemu, vjerojatno neće. To je priroda virusne evolucije. Kada će ona prestati? Pa, vjerojatno nikad.

POGLED U BUDUĆNOST
Što nam slijedi? Endemizacija virusa…
Što možemo očekivati u neko dogledno vrijeme oko virusa, pandemije…?

– Ovaj val mogao bi završiti do kraja godine, to se može očekivati. Iduće godine će uslijediti endemizacija virusa, što će značiti da ćemo i dalje imati virus, njegova veća ili manja izbijanja.
Budući da mi ne senkvecioniramo tako puno kao Englezi, ne možemo znati je li delta plus soj uopće došao do nas. Moguće da jest i da time imate dodatni razlog koji zapravo stoji u podlozi aktualnog zamaha ovog, četvrtog vala.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay