Apolitični

Imućni Hrvati neometano putuju po Africi. Na dar su nam donijeli ‘pancirni‘ virus koji napada i cijepljene i već oporavljene!

U Hrvatsku je stigao „pancirni“ model koronavirusa: južnoafrički soj.

Za razliku od britanskog „turbo“ Covida-19, koji se samo znatno brže širi u populaciji, afrička varijanta puno je probojnija i lako svladava dosad raspoložive vrste zaštite. Ima potencijal iznova inficirati sve koji su već preboljeli stari tip korone wuhanskog porijekla, a u njegovu slučaju prilično je upitna i puna djelotvornost dosad razvijenih i apliciranih vrsta cjepiva.

„Afrikanac“ je usporediv s puščanim zrnom koje probija pancirnu košulju, kacigu i razne vrste kevlara.

Drugim riječima, proširi li se „Afrikanac“ Hrvatskom u znatnijoj mjeri, pandemijski ringišpil mogao bi se zavrtjeti ispočetka, kao da se sa zarazom ne patimo već punu godinu dana. 

Putovanja iz Hrvatske u afričke zemlje službeno su tek „nepreporučljiva“, no više nego lako izvediva. Zasad je samo propisano da putnici iz dvije zemlje u kojima je zabilježen novi soj koronavirusa moraju na ulasku u RH imati negativan PCR test i ići u dvotjednu karantenu: to su Velika Britanija i Južnoafrička Republika. No, u Zanzibar, Tanzaniju, Keniju ili druge slične države možete još uvijek gotovo slobodnije nego u BiH ili Sloveniju.

Štoviše, agencijski oglasnici na internetu prepuni su aranžmana koji hrvatske bogataše u ožujku, travnju i svibnju pozivaju na iznimno povoljna 10-dnevna ili 15-dnevna opuštanja na Crnom kontinentu, „kolijevci čovječanstva“.

Deset dana Zanzibara, ako vas zanima, još uvijek je na akciji, za samo 8860 kuna. Dvotjedni nezaboravni provod u Tanzaniji doći će vas tek 11 600 kuna po glavi.

Još do neki dan ste bez restrikcija mogli i u Južnu Afriku, direktno letom iz Zagreba do Cape Towna, pa do Dubaija i Rta Dobre Nade…

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay