Apolitični

Impresivni dvorac Versailles

Dvorac Versailles bio je rezidencija francuskih kraljeva i više od stotinu godina francuske vlade.
Dvorac je dao sagraditi Luj XIV., poznat i kao Kralj Sunce. UNESCO ga je stavio na svoj popis svjetske kulturne baštine 1979. godine.
Dvorac je okružen sa 815 hektara parkova, ima preko 700 soba, 2512 prozora, 352 dimnjaka (u 18. stoljeću 1252) i 483 ogledala. Unutar zidina Versaillesa moglo je spavati oko 6000 ljudi. Bogatu umjetničku kolekciju čini 6000 umjetničkih slika, 2100 skulptura i 5000 komada namještaja i drugih umjetničkih predmeta.

Podsjećamo kako su se u dvorcu odigrali jedni od najvažnijih svjetskih događaja. U Dvorani ogledala je 1783. godine zaključen Sporazum o neovisnosti SAD-a, a 1919. godine sklopljen je mir između Saveznika i Njemačke kroz postignute Versailleske mirovne ugovore. U kraljevskom povrtnjaku Potager du Roi i danas uspijeva 900 sorti probranog voća i povrća. U Potageru uspijevaju žute maline, vinskocrveni krumpiri, prugasti, ljubičasto-bijeli patlidžani, papreni dragoljub, gorkasti hemerokalis, korabica, koromač i brojne druge vrste. Prema legendi, najomiljenije povrće Kralja Sunca bio je špinat, smokve i kruške. Dvorac danas u cjelini predstavlja nacionalni povijesni muzej Francuske u koji je uklopljena Galerija slika nekih povijesnih francuskih događaja. Dodajmo za kraj zanimljivost, a to je da su se za dvorske stanovnike često organizirali balovi, proslave i turniri, a sve u svrhu zabave i razbijanja monotonije. Te proslave nisu služile samo za razonodu i zabave, nego su u većini slučajeva služile kako bi se ukazalo na veličinu i slavu kralja.
Dvorac sa svojim parkovima, muzejima i sporednim dvorcima otvoren je za javnost i predstavlja najveći dvorac u Francuskoj. Godišnje ga obiđe oko tri milijuna posjetitelja od čega su preko 70 % stranci. Uistinu je po mnogima jedan od najljepših dvoraca na svijetu.

Izvor: cudaprirode.com

D. Šabić, mag. nov.