Apolitični

IMOTSKO MODRO JEZERO OD SADA IMA PRIRODNE ČUVARICE!

SEKA I BEA ČUVAJU JEZERO OD MORSKIH GALEBOVA!

Na našem portalu još sredinom prošle godine pisali smo o pravoj najezdi morskih galebova u imotskom prirodnom biseru Modrom jezeru. Ti morski predatori koji su i zakonom zaštićeni učinili su već veliku štetu flori i fauni jezera. Iskorijenili su žabe, zmije bjelouške, od njih bježe jezerske ptice, da ne govorimo da su svojim izmetom onečistili i vodu i njeno kameno okružje.

Upitna je zbog njihove nazočnosti i ljetna kupališna sezona. Pokušavali su Imoćani otjerati ih petardama, topovskim udarima, vikom i galamom, no uzalud. Galebovi na trenutak uzlete i onda se ponovno vrate još razdražljiviji i opasniji.

I onda je netko došapnuo Imoćanima da za galebove ipak ima lijeka, a to su dresirani jastrebovi.

Ubrzo su oni stupili u kontakt sa Sokolarskim centrom u Šibeniku i njegovim majstorom za ove ptice Emilijom Menđušićem. Dogovor je imao uspjeha. U cijelu priču o dolasku sokolova na imotsko Modro jezero uključila se i županijska javna ustanova za zaštitu prirodnih vrijednosti More i krš, potom grad Imotski, njegova turistička zajednica.

Konačno nako punih osam mjeseci obuke imotskih sokolara, potom provjere njihova znanja, ovih dana u Imotski su pristigla dva jastreba, točnije dvije Harrisove jastrebice, ptice grabežljivice. Dakako sada dresirane uz svoje dresere Grge i Slavka Nikolića pasioniranih ljubitelja ptica.

Dvije jasrebice Seka i Beatrice – Bea pod njihovom kontrolom biti će od sada svakodnevno stacionirani na, ili u blizini Modroga jezera. Dobile su svoj dom, već obilaze okružje Modrog jezera privikavajući se na njegovo okružje, prirodu, jednostavno na Imoćane koji su svaki dan na jezeru.

-Da, došle su i Seka i Bea i već su se na jedan način priviknule na jezeranski ambijent. Dakako, da još s njima treba raditi, ali prvi susreti s galebovima bili su više nego uspješni. I Seka i Bea samo su zamahnula krilima bez da su poletjele na vidilici jezera, a već dvjesto metara u njegovoj nutrini u blizini vode nastala je prava pometnja među galebovima.

Odletjeli su glavom bez obzira, veli nam sokolar Grgo Nikolić.

I tako nakon više od deset godina ljute borbe s morskim galebovima koji dolaze preko Biokove s mora kako bi se hranili na imotskim divljim odlagalištima otpada, a svoj odmor provodili u Modrom jezeru pri tome uništavajući flotu i faunu, Imoćani mogu odahnuti. Njihovo jezero sada budno čuvaju Seka i Bea.

Tekst i snimci: Braco Ćosić