Apolitični

IMOTSKI – SPORT: KAKO JE UTEMELJEN NOGOMETNI KLUB “IMOTSKI”

Povijest imotskog nogometa datira još tamo od dvadesetih godina prošlog stoljeća. Nogomet je, baš kao i danas bio jedan od glavnih hobija ondašnje imotske mladeži. Kao i sve veće sredine Dalmacije i Imoćani su gledali put Splita i s nestrpljenjem očekivali svaku utakmicu Hajduka. No, najveći problem ljubitelja nogometa u Imotskom bio je nedostatak nogometnog igrališta. Kako u samom gradu Imotskom nije bilo pogodne lokacije za izgradnju nogometnog terena, (što se nakon tridesetak godina pokazalo pogrešnim), tako je imotska mladež odlazila na ledine Imotskog polja ili na improvizirana igrališta po selima Imotske krajine.

Tek tamo 1928. godine ondašnji imotski studenti koji su studirali na poznatim fakultetima u Beču i Pragu, u ljetnim mjesecima za vrijeme praznika dolazeći u Imotski donosili su i nogometne lopte. Tako je upravo 1927. godine na njihovu inicijativu utemeljen NK Išk (Imotski športski klub), koji je poslije prerastao u NK Zagorac.

Igrao je Zagorac po raznim turnirima, ali nikada u nekoj organiziranoj ligi. Tek nakon Drugog svjetskog rata 1946. godine ponovno se aktivirao isto odigravanjem utakmica na prigodnim turnirima u okružju Imotskog polja. Zatvaranjem takozvanog Starog placa na lokaciji današnje imotske tržnice jedinog nogometnog terena u Imotskom na kojem su se okupljali imotski nogometaši, a koji nije ni približno imao potrebite gabarite (imao samo jednu vratnicu sa sjeverne strane) nestalo je i organiziranog nogometa u gradu.

Tek izgradnjom malonogometnog igrališta tamo davne 1952. godine u okružju Imotske Gimnazije za potrebe održavanja tjelesnog odgoja učenika, krenulo je nešto masovnije bavljenje nogometom. Upravo igralište Društva tjelesnog odgoja “Partizan” (danas Sportski centar Joško Novović Tuta) bilo je temeljem oformljenu nogometnog kluba Imotski 1991. godine.

No prije toga punih dvadeset godina to igralište iznjedrilo je jedne od najboljih malonogometaša u ondašnjoj državi, ali i budućih vrhunskih igrača velikog nogometa. Naime, početkom sedamdesetih godina utemeljen je Malonogometni klub Imotski koji je sve do pred kraj osamdesetih godina bio jedan od pet najboljih klubova u ondašnjoj državi.

Igrali su Imoćani na organiziranim turnirima i bilježili odlične rezultate. Za MNK Imotski igrao je i Zvonimir Boban i još neki poznati igrači velikog nogometa. I upravo iz toga kluba, a nakon povijesne izgradnje Gospinog doca jednog od najljepših stadiona na svijetu ispod utvrde Topana u Imotskom, stvorio se kostur budućeg nogometnog kluba koji je utemeljen 31.ožujka 1991. godine baš na Krvavi Uskrs kada je na Plitvicama u prvoj akciji budućeg Domovinskog rata poginuo Josip Jović prvi Hrvatski redarstvenik.

Taj dan ostaje upisan i kao dan utemeljenja prvog nogometnog kluba koji nosi ime Imotski. Treba napomenuti, također, da je stadion Gospin dolac (prijašnje ime Jelavića dolac) izgrađen 1998. godine, a prva službena utakmica na njemu odigrana je u proljeće 1992. godine. Ideja o izgradnji toga prvog nogometnog igrališta u Imotskom datira zapravo od 1952. godine.

Nju je dao ondašnji poznati nogometni menandžer Imoćanin Fulgencije Vučemilović Fuđo. Zanimljivo je i to da je njegova ideja objelodanjena u poznatoj Gradskoj kavani u Imotskom od mnogih bila ismijavana upravo zbog toga što u ondašnjim okolnostima nitko i nije mogao vjerovati da se u prirodnoj vrtači sa istočne strane utvrde Topana može izgraditi nogometni teren.

No njegova vizija došla je u realizaciju 1976. godine kada je prvi građevinski stroj ušao u tu vrtaču i počeo nasipati zemlju kako bi se stvorio potreban plato na kojem je poslije uređen nogometni teren službenih dimenzija.

BRACO ĆOSIĆ