Apolitični

Imotski prometni prioritet: cesta Grubine – Zagvozd

 

Vrlo je malo gradova uz našu Dalmatinu koja trenutačno spaja Ploče na jugu Hrvatske sa Zagrebom, a samim time i središtem države, a da nemaju kvalitetne pristupne prometnice do autoceste, što je sasvim normalno. Ipak, čini se da je jedino Imotski ostao u neku ruku „slijepo crijevo”, kada je u pitanju kvalitetan spoj s autocestom. A, Imotski ima posebnu zemljopisnu, trgovačku, prometnu, ali i onu povijesnu komponentu, te bi morao biti bar ravnopravan ostalim mjestima. Osim što je središte Imotske krajine, Imotski je i točka prema kojem su naslonjeni predjeli susjedne Bosne i Hercegovine, plitka Bosna od Livna do Posušja, ali i veliki dio Zapadne Hercegovine. I, kada je već Dalmatina prošla Zabiokovljem, a ne bliže Imotskom, bilo je za očekivati da će se tih 20 kilometara od Imotskog do Zagvozda, odnosno spoja na autocestu biti napravljeno u paketu s gradnjom autoceste. No, kako je Imotski godinama na margini zagrebačkih razmišljanja, ta prometnica nije izgrađena. I, što se događa? Događa se to da se od granice sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, pa dakako iz Imotskog tih 20 kilometara prijeđe u vremenu ponekad i dužem od pola sata. Razlog je svakako, mjestimično uska prometnica koja vijuga gusto naseljenim mjestima gdje ima i mnogo opasnih raskrižja, „divljih” pristupnih prometnica. A kako je ona od Grubina do Zagvozda u kategoriji državne prometnice, tim se sve više postavlja pitanje zašto se hitno ne rekonstruira. Zna se u ljetnoj sezoni dogoditi da kolone automobila poput puža idu iza nekog šlepera po toj prometnici. A ljeti njome prođe i više od sedam tisuća vozila dnevno, posebno vozila koji idu prema tunelu Sveti Ilija. Dojadilo je ovakav pristup rješenju toga vitalnog prometnog pitanja za Imotsku krajinu i stanovnicima koji žive uz tu prometnicu, pa su prošle godine iz protesta blokirali promet na desetak minuta. Kao upozorenje. No, nitko ih nije uzeo za ozbiljno. Očito će, kako doznajemo, njihov bunt biti ponovljen jer se najavljuju nove blokade.


Cijelu atmosferu uz konačno pozitivno rješenje pristupa Imotskom s autoceste podgrijali su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, obećavši skori sastanak u Imotskom, upravo na temu pristupne prometnice Grubine – Zagvozd.
U Imotskom se može čuti sljedeće: Ništa više i nikom ne vjerujemo dok prvi bageri ne iziđu na teren i započnu s radovima.

Više u kategoriji: Vijesti dopisnika
Piše: Braco Ćosić