Apolitični

Imotski – mandolinsko središte Mediterana

Čuli ste za mandolinu, čuli ste vjerujem i njen opojni zvuk. Violinom u malom nazivaju taj lijepi instrument, iako je mnogi stavljaju iza njega. No, kada su jedan Vivaldi pa Mozart, čak i veliki Beethoven skladali kompozicije za mandolinu, ili kada je jedan Paganini prije nego je postao vrhunski violinist počeo svirati mandolinu, jasno je koliko je taj instrument vrijedan.

U ovo naše današnje vrijeme mandolina se poistovjećuje s mediteranskim ugođajem, lijepim pjesmama, serenadama. Instrument je to za opustit’ dušu, stvorit’ ugodnu atmosferu. Dalmatincima je mila, prisna. Imoćanima također. I više, rekli bismo, nego ostalima. S razlogom. Imotski je jedini grad u Hrvatskoj i na Mediteranu u kojem se već punih dvadeset godina organizira Festival mandolina. Naziv mu je Mandolina Imota. Upravo takav obišao je Europu. Potvrda tome je i nastup mandolinskih orkestara, komornih sastava, dueta pojedinaca iz Francuske, Italije, Slovenije, Makedonije, Bugarske.

Tako će biti i ove godine od 8. svibnja na dvadesetom jubilarnom festivalu. Prisjetimo se još nečega. Ove godine je i punih pedeset godina od utemeljenja prvog mandolinskog orkestra u Imotskom. Bijaše i tada Imotski među prvim gradovima, ne samo u Dalmaciji, koji su mandolini davali poseban značaj. Zašto? Pa zato što su brojni Imoćani odlazeći u mnoge zemlje Europe primali i zadržavali lijepe navade tih naroda. Tako se priča da je jedan imotski student donio nekoliko mandolina iz Francuske u Imotski još tamo u 19. stoljeću. A kako je i stara gradska imotska glazba stara punih 150 godina, nije ni čudo da je i mandolina imala svoje poklonike. Očito su Imoćani talentirani za glazbu. Da ih puno ne hvalimo, potvrđuju i danas potomci tih nekadašnjih glazbenih umjetnika. Tako je Gradska glazba peterostruki prvak Hrvatske, drugi su dvije godine zaredom u Europi, njihova glazbena škola Dr. fra Ivan Glibotić najbolja je u Hrvatskoj, i da dalje ne nabrajamo.

Za kraj čestite mandolinskom orkestru Imotski na pola stoljeća neprekidnog rada, a vama, poštovani čitatelji Terracon News-a, po našoj staroj navadi, slijedi poziv. Dođite od 8. – 10. svibnja u Imotski i poslušajte opojne zvukove mandoline. Od Slovenije preko Hrvatske, sve do Italije i Bugarske. Vidjet ćete da mandolina opija svojom melodijom, baš poput ljubavi mladosti.

Braco Ćosić