Apolitični

Imotski – mandolinsko središte Mediterana

Imotski je još jednom pokazao kako s opravdanjem nosi naziv mandolinsko središte Mediterana okupivši ove specijalizirane glazbenike iz nekoliko zemalja.

Kada su davne 1965. godine nekolicina glazbenih zanesenjaka u Imotskom, predvođena prof. Svetom Dundom odlučila utemeljiti mandolinski orkestar, nitko tada ni u snu nije mogao zamisliti da će pedesetak godina poslije upravo Imotski biti najpoznatije središte toga predivnog instrumenta ne samo Hrvatske, već i ovoga dijela Mediterana. Orkestar je rastao, okupljao je imotsku nadarenu mladež. Vodstvo orkestra prelazilo je iz ruke u ruku sve vrsnih imotskih glazbenika prof. Marije Žužul Poštenjak, pa prof. Ante Vujevića, te na kraju i njegove kćerke prof. Antonele Rebić. Prodefiliralo je orkestrom na stotine i stotine mladih Imoćana iz svakog kutka Imotske krajine, a nekima od njih upravo je sviranje u orkestru trasiralo i životne pozive. Ona najljepše u toj mandolinskoj imotskoj rapsodiji dogodilo se prije 21 godinu, točnije 1995.

Osokoljeni kvalitetnim sviranjem svoga orkestra, a na nagovor i splitskih glazbenih stručnjaka, ponajprije prof. Miljenka Grgića, Imoćani odlučiše da u svome gradu okupe sve najbolje mandoliniste iz Hrvatske. I tako je nastao Festival mandoline prozvan „Mandolina Imota” u čast izvornom imenu grada Imotskog. Početnih godina festival je okupljao ponajprije orkestre iz Dalmacije, poneki iz Zagreba, a onda su ga prepoznali svi. Dolazili su orkestri iz Varaždina, Rijeke, Šibenika, Dubrovnika, Splita, pa se i internacionalizirao. Nastupili su orkestri iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Italije, zapravo sama krema orkestara koju su sačuvali autohtonost mandoline. I evo sada, dvadeset i jednu godinu poslije, zapravo ovih dana, završio je i 21. festival. I ponovno uspješno s čak dvanaest orkestara iz Hrvatske, Bugarske, Bosne i Hercegovine. Ni teška materijalna situacija ni neumitne smjene generacija, nisu ni u čemu poremetile status koji uživa Festival Mandolina Imota.


Računa se da je na festivalu do sada sudjelovalo više od pet tisuća mandolinista, voditelja, glazbenih stručnjaka. I ono najbitnije. Mandolina Imota očuvala je mandolinu kao najljepši i glasovno najumiljatiji instrument Mediterana.
-Da, uspjeli smo ponovno okupiti kremu orkestara iz Hrvatske. Došli su nam naši Varaždinci, Hržančani, Splićani,Šibenčani, Zagrepčani,
prijatelji iz Bugarske i to njihov nacionalni orkestar, pa mandolinisti iz Jajca. Ukupno više od 250 njih. Kvalitetom je i ove godine festival zadržao svoj visoki status. Teška su vremena za organizaciju ovakvih skupova, no mislim da će Imotski i Imoćani ustrajati i da svoju Mandolinu Imotu nitko neće poremetiti, a kamoli da će je prekinuti. Proglašeni smo mandolinskim središtem Mediterana i to želimo ostati, riječi su umjetničke voditeljice festivala i ravnateljice vrlo uspješnog imotskog mandolinskog orkestra, prof. Antonele Rebić.

Piše: Braco Ćosić