Apolitični

Imotski kraj sprema se zagrabiti u EU-ovu kesu dukata

Piše li se dobro u sljedećim godinama Dalmatinskoj zagori, jednom od područja Hrvatske gdje se, ruku na srce, do sada nedovoljno investiralo od strane države? Hoće li novozapočeti program koji nosi i simboličan naziv “Program gospodarske i društvene revitalizacije Dalmatinske zagore” uz svu silinu neiskorištenih autohtonih resursa toga dijela Hrvatske, oplemeniti ta područja i dati im zamah kako na gospodarskom, tako i društvenom polju, u konačnici poboljšati demografsku sliku i stvoriti uvjete za opstanak mladih ljudi i obitelji u tom kraju?

Sve su ovo pitanja koja se nameću na početku jednoga procesa koji je upravo započeo raspisivanjem javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a na koji se projektima mogu prijaviti dvadeset i tri općine i gradovi iz Splitsko-dalmatinske i deset općina i gradova iz Šibensko-kninske županije, upravo onih mjesta koji kaskaju sa razvojem.

Za prvu “ruku” na dispoziciji je nešto više od deset milijuna eura uz naznake da će se u konačnici taj iznos svake godine povećavati i da bi na kraju, to mogao doseći respektabilnih osamdeset milijuna eura.

Početku realizacije ovoga prvog programa prethodile su mnoge konzultacije ministarstva i ministrice Nataše Tramišak s čelnim ljudima lokalne samouprave s tih područja. Primjerice iz Imotske krajine, čiji su u ovom slučaju njeni lokalni političari itekako lobirali da ovaj program krene. Imoćani smatraju da bi on kao nastavak poznatog Intervencijskog plana mogao itekako poboljšati krvnu sliku cijele Imotske krajine.

Ivan Budalić, gradonačelnik Imotskog i saborski zastupnik, potegnuo je lavovski dio posla oko programa revitalizacije.

– S obzirom na to da smo svjedoci kvalitetnog razvoja istočne Slavonije, zapadnog Srijema, velikih projekata koje naša Vlada provodi diljem Hrvatske, mi smo proteklih godina, mogu kazati, jedno duže razdoblje bili zakinuti u ravnomjernom razvoju od ostalih naših sredina.

Upravo zato ovaj program Revitalizacije Dalmatinske zagore kako gospodarske, tako i društvene, daje nam mogućnosti da uhvatimo korak za tim sredinama.

PIŠE: Braco Ćosić

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Braco Ćosić