Apolitični

Imotske neviste i Biokovski slavuji

Imotske neviste i Biokovski slavuji. Ne, nisu pogrešni nazivi. Možda će netko i promisliti da su imotske neviste lijepe i da lijepo pjevaju, kao slavuji iz Biokova. A zna se da u svibnju i lipnju Biokovo odzvanja od pjeva slavuja. Ipak, u ovim nazivima ima simbolike. Imotske neviste i Biokovski slavuji, naziv je ženskih pjevačkih klapa iz Imotske krajine. Jedinih, ali zato izvrsnih pjevačkih skupina.

Naime, prije desetak godina nekoliko imotskih nevjesta, kojima je prst sudbine odredio Imotski kao stanicu u njihovom životnom putu, stanicu gdje će se skrasiti sa svojim suprugom i djecom, odlučilo je sivilo imotske kulturne svakodnevice osvijetliti na pravi način. Em što su zanimljive, radišne i vrijedne, em odlično i pjevaju, pa su utemeljili svoju žensku pjevačku klapu. I evo, desetak godina poslije oni su klapska pjevačka institucija Imotskog. I ne samo da se lijepo druže i pjevaju, već su i odlični organizatori.
Već osmu godinu zaredom organiziraju susret klapa pod nazivom Pismo moja. U goste im dolaze najeminentnije pjevačke klape iz svih mjesta Hrvatske. Bijaše to i ovoga 1. svibnja u crkvi svetoga Franje u Imotskom. Na osmom susretu okupili su devet klapa u koncertu duhovnih pjesama aranžiranih na klapski način pjevanja. Bilo je lijepo, zanimljivo i kvalitetno. Imotski se ponosi svojim nevistama.

Dvadesetak kilometara od Imotskog, u živopisnom Zagvozdu isto tako možete naići na pjevačko čudo neviđeno. Nekoliko učenika tamošnje škole 2011. godine okupilo se oko svoje nastavnice Nade Prodan i počelo pjevati. Sati i sati vježbe, a glasovi kakvi se samo poželjeti mogu. I uspjeh je bio zagarantiran. Dvije godine zaredom najbolja su dječja pjevačka klapa u Hrvatskoj, naprosto su rasprodani jer ih zovu na sve strane. Kako sve više dozrijevaju, sve su bliže i jednoj od titula na prestižnom Festivalu dalmatinskih klapa Omiš. Biokovskim slavujima vrijeme ne curi, njima je vrijeme saveznik. Tek su izlepršali iz biokovskih vrleti i pred njima je dug let i mnogo dobre pjesme.

Više u kategoriji: Vijesti dopisnika

Braco Ćosić