Apolitični

Imotska vodena kolajna

Imotska krajina bogata je vodom. I to onom pitkom, zdravom, a i k tome iznimno lijepom. To neizmjerno Božje blago čuva vječna rijeka Vrljika i čak jedanaest prirodnih jezera. Imotska vodena kolajna započinje ljepotanima, Modrim i Crvenim jezerom, u samom srcu grada Imotskog, potom se spušta prema polju gdje stoluju Dva oka, dva divna jezerca, ujedno i jedna od pet izvorišta rijeke Vrljike.

Nastavlja se kolajna prema zapadnom dijelu polja i zaustavlja na jezeru Krenica u Prološkom blatu. Tu je i veliko jezero Prološkog blata. Na jugozapadu je najmlađe prirodno jezero nastalo prije desetak godina po imenu Bućuša. Do njega je još jezero zvano Jezerac. Ovaj predivni vodeni niz završava u brdima zapadnog dijela polja, Mamića i Lokvičićkim jezerom te lijepim Galipovcem.

Pitku i zdravu vodu stručnjaci nazivaju naftom budućnosti u onom komercijalnom smislu. Ako je to tako, onda zaista pučanstvo Imotske krajine ne treba brinuti o svojoj budućnosti. No, uvjet je jedan i vrlo jednostavan. Tu vodu treba čuvati, ne zagađivati je. Za sada je ekološka svijest ovdašnjih ljudi poprilična, no nje nikada dosta.

Ovdje vam, poštovani čitatelji portala Terracon News, donosimo fotografije većine ovog vodenog biserja, ali i preporuku – dođite nekada za vrijeme godišnjih odmora do Imotske krajine i posjetite ovu vodenu kolajnu, napijte se bistre vode iz rijeke Vrljike ili Dva oka, ili pak, Galipovca, Mamića jezera, Crvenog, ako ste željni pustolovine. I bit ćete, sigurni smo, zadovoljni i ta ljepota pratit će vas dugo.

Više u kategoriji: Vijesti dopisnika
Braco Ćosić