Apolitični

Imotska škola – hrvatska glazbena institucija

Prije dvadeset i osam godina, točnije 1. rujna 1986. u Imotskom je započela s radom niža glazbena škola. Bijaše to ostvarenje davno sanjanog projekta mladog i obrazovanog glazbenika prof. Ivana Glibote Crnog. Završivši glazbenu akademiju, željan rada i dokazivanja, odbivši podosta ponuda sa strane, okrenuo se svom rodnom Imotskom. Malo po malo, godina za godinom i od jednog jedinog profesora, danas u glazbenoj školi Dr. fra Ivan Glibotić stalni posao ima 34 visoko obrazovana glazbena stručnjaka.

A sada malo statistike, činjenica i divljenja radu te škole, koja je kao što ćete vidjeti, svojevrsna glazbena institucija u Hrvatskoj.
Hajdemo redom. U ovih 28 godina, kroz ruke stručnjaka prošlo je nešto više od tisuću učenika iz svih mjesta Imotske krajine. Isto toliko, a možda i malo više, osvojeno je mnoštvo, što općinskih i regionalnih, što državnih i međunarodnih nagrada. Nije bilo niti jednog državnog natjecanja učenika glazbenih škola, a da mladi imotski glazbenici nisu osvojili poneku nagradu. Jedne godine čak 14 državnih titula u samo jednom natjecanju. Ono što ovu školu čini posebnim svakako je podatak da je ona do sada usmjerila više od dvadeset svojih izdanaka kako bi se profesionalno bavili glazbom. Sve su to danas visoko obrazovani kadrovi, od kojih mnogi od njih rade u Imotskom, a neki na akademijama u Splitu, Zagrebu, Beču.

Prve note učenici imotske glazbene škole 1986. godine naučili su u trošnim prostorima stare Domljanove kuće, potom su kao pravi beskućnici lutali po privatnim prostorima, da bi se konačno skrasili u novim prostorima preuređenog Đačkog doma. I još k tome, izgrađena im je moderna glazbena dvorana. Zasluženo!
-Da, prošli smo kroz dosta toga i danas, kada se okrenem iza sebe, vidim da nisam radio i trudio se uzalud. Danas imamo osnovnu i srednju glazbenu školu, profesore za skoro sve instrumente, trideset i četiri stručnjaka primaju urednu plaću i ono najvrjednije, imamo toliko talentirane mladeži da jednostavno mogu s pravom kazati da smo glazbena institucija Hrvatske. Jer, kada moji đaci krenu na državna natjecanja u bilo koji veći grad sa daleko bogatijom tradicijom glazbe, daleko boljom opremljenošću svojih škola, te kada njihovi profesori govore samo o Imoćanima i koliko će nagrada osvojiti, onda osjećam ponos i radost, – veli nam duša i srce škole sadašnji ravnatelj prof. Ivan Glibota-Crni.

I još nešto. Zahvaljujući upravo renomeu imotske glazbene škole, nema tjedna a da u glazbenoj dvorani u Imotskom nema nekog kvalitetnog glazbenog koncerta. Mnogi glazbenici dolaze svirati besplatno, samo kako kažu, da osjete vibracije glazbenog talenta ovdašnjih mladih ljudi. Devedeset posto učenika škole su i članovi najboljeg puhačkog orkestra u Hrvatskoj HPO Gradske glazbe Imotski. Peterostruki su prvaci Hrvatske, dva puta drugi na europskim natjecanjima. To prvenstveno treba zahvaliti mladim i obrazovanim učenicima glazbene škole Dr. fra Ivan Glibotić.

Tekst i foto: Braco Ćosić