Apolitični

Imotska krajina postaje glavna hrvatska ‘elektrana‘

Na dva državna zemljišta, površine gotovo 4 milijuna kvadrata, stižu krupna inozemna ulaganja…

Imotska krajina, po svemu sudeći, na velika vrata ulazi na energetsku kartu Hrvatske, jer će se struja početi proizvoditi i iz sunčeve energije.

Bogom dani resursi konačno će donositi korist kako u korištenju obnovljivih izvora, ali i kroz mogućnost otvaranja novih radnih mjesta. Istina, nešto se po tom pitanju pokrenulo s prvim vjetroelektranama, redom postavljenima po (sjevero)zapadnom dijelu Imotske krajine, ali čini se da će novi projekt u okolici Prološca biti ono što će se itekako isplatiti.

Prvi administrativni korak upravo je napravljen, jer je Ministarstvo gospodarstva objavilo natječaj za izdavanje energetskog odobrenja za sunčanu elektranu na području općine Proložac, i to na lokalitetu zvanom Klanac koji se nalazi u sklopu katastarskih općina Ričice i Postranje.

Ukupna površina dviju državnih parcela na kojima se planira postavljanje “solara” iznosi čak 3,7 milijuna četvornih metara, a na njihovim dijelovima niknut će velika “tvornica” struje.uz pomoć solarnih panela. Postrojenje će se nalaziti na predjelu Klanac, na samom ulazu u prelijepu kotlinu u kojoj je i umjetno Zeleno jezero jezero pokraja Ričica, što će tom dijelu imotske okolice donijeti i više od same sunčeve energije.

– To je velika stvar ne samo za našu općinu, već i za cijelu Imotsku krajinu. Upravo taj dio naše općine između ulaska u kanjon Ričice sa sjeverne strane i dalje prema jugu, odnosno prema Prološkom blatu praktički uvijek je, kako mi kažemo, u pranćioku. Dakle, prostor je prepun sunca i mislim da je upravo to izvrsna lokacija za postavljanje panela.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay