Apolitični

IMOĆANI IZ IMOTSKOG POZDRAVLJAJU EUROPU

Iz Ureda Delegacije Europske unije u Ženevi na e-mail Hrvatskog puhačkog orkestra Gradske glazbe Imotski 26. travnja prošle godine došao je uistinu lijepi i iznenađujući poziv. Predstavnica Ureda Nadja Krotow piše:

-.Moje ime je Nadja iz Delegacije EU u Ženevi. Kako se bliži Dan Europe još uvijek žalimo što ovaj put s Vama ne možemo imati koncert. Iako nam situacija još uvijek ne dopušta da planiramo neka velika okupljanja, budite sigurni da ćemo za kasnije u godini istražiti načine na koji ćemo dovesti Imotski puhački orkestar u Ženevu. U međuvremenu, planiramo organizirati malu “virtualnu” proslavu Dana Europe, 9. svibnja. Zbog toga sam htjela vidjeti s vama imate li snimku “Ode radosti” ili mogućnost snimanja filma, s nekoliko vaših glazbenika, ca. 3 minute “Ode radosti”?

Možda neki od vaših glazbenika imaju pogodne uvjete u svojim domovima. Ne znam možete li se već ponovno sresti. Ne mora biti vrlo razrađen, a možda imate mogućnost kombiniranja zasebnih videozapisa u ovom stilu, ali naravno na puno jednostavnijoj skali. Javite nam da li je to moguće za vas prije nego što započnemo s planiranjem.

Nadamo se da je ovo način da vaš orkestar i hrvatsko predsjedništvo EU-om još uvijek uključite u virtualnu poruku za Dan Europe. Srdačan pozdrav,stoji u e-mailu iz Ženeve.

-Dakako da nas je ugodno iznenadio ovaj mail. Na jedan način to nam je i satisfakcija za propušteni veliki koncert u poznatom Victoria Hallu u Ženevi gdje je nastupala svjetska glazbena krema. Mi smo 4. svibnja u 19 sati trebali održati veliki koncert i započeti ga himnom EU Odom radosti. Zamislite, orkestar iz malog Imotskog svojim muziciranjem čestita Europi njeni dan. Usuđujem se kazati uz ovih šest osvojenih titula hrvatskih prvaka to bi bio jedan od najvećih priznanja našoj glazbi koja ove godine na ljeto slavi svoj 150-ti rođendan.

No koronavirus je spriječio odlazak u Ženevu, ali smo u naknadnim kontaktima poručili organizatoru da ćemo na naš način snimiti tri minutni spot i poslati ga njima, kako bi bio i predstavljen kao svojevrsna čestitka svim državama Europe za njihov dan.

Stoga smo se potrudili maksimalno u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo, to i realizirati. Hitno smo zatražili i dobili dozvolu od našeg imotskog Stožera civilne zaštite, angažirali naše članove, obavili potrebne vježbe i to u skladu s svim preporukama socijalnog distanciranja, te u ambijentu našeg ljepotana Imotskog snimili taj spot.

Htjeli smo da se uz zvuke Ode radosti i pokažu ljepote Imotskog, svjesni da zastupamo ne samo naš grad, već i našu Hrvatsku kao predsjedavajuću Vijećem Europske unije. Obišli smo instrumentima i notama Ode radosti naša jezera, naš kameniti grad, ali i ljepote cijele Imotske krajine, Prološko Blato, Lokvičićka jezera, jezero Ričice, Imotsko polje. Iskoristili smo svaki kadar naših profesionalnih snimatelja da Europi pokažemo jedan od njenih najljepših kutaka.

Stoga smo i ponosni što ćemo spotom iz Imotskog 9. svibnja čestitati Europljanima njihov dan, riječi su prof.Ivana Glibote kapelnika imotske glazbe. Ovako nam je taj lijepi poziv našoj glazbi komentirao prošle godine prof.Ivan Glibota.

Imoćani su snimili spot i on je prošle godine bio i službena čestitka Vijeća Europe svim Europskim državama. No,da stvar bude još interesantnija, prije nekoliko dana ponovno na mail prof.Glibote i Hrvatskog puhačkog orkestra Gradske glazbe Imotski dolazi zamolnica iz Ureda Vijeća Europe u Ženevi u kojoj se naša glazba zamoljava da ponovno ustupi isti spot Vijeću Europe kako bi on i ove godine bio službena čestitka svim Europskim državama za Dan pobjede i Dan Europe 9. svibnja. Niti jedan koji orkestar u Hrvatskoj ne može se s ovakvim priznanjem. I stoga čestitka najboljem puhačkom orkestru u Hrvatskoj.

Performed by:

Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski / Croatian Wind Orchestra Imotski
Name of the piece:Finale – Ode to joy (themes from Symphony No. 9)
Composer: Ludwig van Beethoven
Arrangement: Ron Cowherd Music producer: Ljubomir Glibota,Video producer Boško Ćosić,,Conductor and executive producer: Ivan Glibota Crni.

Na fotografiji: Sa snimanja spota u Imotskom

Braco Ćosić