Apolitični

IMOĆANI I MAKARANI NA KORAK DO UNESCOVA CERTIFIKATA!

Nacionalno Povjerenstvo za UNESCO geoparkove Republike Hrvatske poslalo je UNESCO-vom Vijeću Svjetskih geoparkova (UNESCO Global Geoparks Secreteriat) sa sjedištem u Parizu kompletnu dokumentaciju za prijavu i pristupanje područja Geopark Biokovo-Imotska jezera u mrežu UNESCO svjetskih geoparkova (UNESCO Global Geoparks Network). Time je završeno jedno veoma važno poglavlje na putu prema konačnom cilju da veliki prostor Imotske krajine i Parka prirode Biokovo postane Geopark pod UNESCO-vom zaštitom.


-Podsjetimo, inicijativa je započela 2018. godine kada smo Nacionalnom Povjerenstvu za UNESCO Geoparkove RH prijavili projekt Geoparka Imotska jezera, a istodobno je sličnu inicijativu imao i Park prirode Biokovo. Stav Povjerenstva je bio da se obadvije inicijative objedine u zajedničku prijavu, te da zajedno pristupimo ovom projektu.

Mnogo je razloga koji su prethodili takvom stavu, odnosno odluci Povjerenstva, a jedan od njih je taj da prostor Imotske krajine zajedno sa Parkom prirode Biokovo čini geološki, geomorfološki i krajobrazno jedinstven prostor dinarskog krša, te bi se zajedničkom prijavom iskoristili potencijali oba područja na dobrobit lokalne zajednice. Krajem 2018. i u 2019. godini odrađena su vrlo složena i sveobuhvatna geološka istraživanja područja Imotske krajine koja je naručio Grad Imotski i koja predstavljaju temelj za buduću prijavu. Geološku brošuru Imotske krajine izradio je Hrvatski Geološki institut.

Istodobno, vodili smo intenzivne pregovore s predstavnicima PP Biokovo oko zajedničke prijave, definiranja imena, sjedišta, granica, obuhvata, upravljanja Geoparkom i sl. Krajem 2019. godine geološka brošura predstavljena je javnosti i utemeljena je udruga Geopark Imotska jezera koja je preuzela vođenje, operativne poslove i koordinaciju od TZ Imote.

U svibnju, ove godine, Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja poslali smo Pismo namjere da podrži ovaj naš projekt. Početkom srpnja održana je zajednička prezentacija cijelog projekta, a krajem srpnja (nakon dostavljenih zatraženih odgovora i pojašnjenja članovima Povjerenstva) od istog Ministarstva dobili smo i Pismo podrške našoj inicijativi.

Ta podrška nam je bila novi vjetar u leđa i krenuli smo u izradu aplikacijskog elaborata, te prikupljanje kompletne dokumentacije koja je zahtijevala uistinu složen proces. Uslijedio je višemjesečan intenzivan rad u kojem smo osim spomenutog aplikacijskog elaborata od pedeset stranica, usporedo s tim krenuli u prikupljanje i izradu velikog broja stručnih karata područja (karte sa ucrtanim geološkim točkama, zaštićenim područjima Nature 2000, kulturnim i turističkim sadržajima, itd). Također smo zatražili i dobili ukupno deset Pisama potpore od strane najvažnijih nacionalnih, regionalnih i lokalnih institucija, izradili self-evaluation dokument i priložili ostalu zatraženu dokumentaciju.

Cjelokupna dokumentacija poslana je UNESCO-vom Vijeću na engleskom jeziku. Prošli utorak aplikacijski elaborat prezentirali smo Nacionalnom Povjerenstvu RH putem video-linka čiji su nam članovi dostavili određene prijedloge i sugestije. Nakon dorade elaborata sa naše strane, Povjerenstvo je cjelokupnu dokumentaciju proslijedilo UNESCO-vom Vijeću za svjetske geoparkove, a jučer smo ujedno dobili i obavijest od gospodina Kristofa Vandenberghea (Chief of UNESCO Global Geoparks Secretariat) da je naša prijava pravovremeno zaprimljena na razmatranje, čime smo ušli u proces pristupanja.

Idući korak je dolazak UNESCO-vih evaluatora na ljeto, koji će „ocijeniti“ cijelo područje, a do tada nas svakako čeka još puno posla. U narednom periodu trebamo aktivnosti predviđene planom upravljanja,označiti stotinjak lokaliteta koje smo naznačili kao geološku, prirodnu i kulturnu znamenitost, označiti geološke staze, odraditi edukacije za agencije, iznajmljivače, OPG-ove i sl. koji bi trebali postati partneri Geoparka, izraditi dvojezičnu web stranicu, promotivni video, tiskati brošure, te različite promidžbene materijale i sl, riječi su Luke Kolovrata direktora TZ Imota.


-Geoparkovi UNESCO-a su jedinstvena geografska područja međunarodnog značaja kojima se upravlja holističkim konceptom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja. UNESCO-ov brend će dovesti do prepoznatljivosti našeg područja na svjetskoj razini. Otvaranjem inovativnih obrta i novih radnih mjesta potiče se stvaranje novih izvora prihoda u sklopu geoturizma, osnažuje se lokalna zajednica, a istovremeno geološka, prirodna i kulturna baština područja ostaje zaštićena.

Smatramo da ovaj komadić planeta neprocjenjivog bogatstva na kojem imamo privilegiju živjeti, a upravo smo mi njegovi baštinici, zaslužuje postati dio UNESCO-ve obitelji na ponos nama i generacijama koje dolaze.


Za kraj, želimo istaknuti da smo posebno zahvalni i ponosni na cijeli tim koji je u zajedničkoj suradnji doveo do uspješnog završetka jedne faze našeg puta ka ostvarenju konačnog cilja. Želimo istaknuti veliku podršku Grada Imotskog, Javne ustanove Park Prirode Biokovo, Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice Imota, koji su nam bili financijska potpora svih dosadašnjih, ali i budućih aktivnosti Geoparka, a posebnu zahvalnost dugujemo prije svega Ivani Ćapin – koordinatorici cijelog tima, zatim Luki Kolovratu, Jakši Božaniću, Branimiru Jukiću, Hrvoju Škrabiću, Kseniji Protrki, Ivanu Alduku, Stipi Srziću, Vlatku Brčiću i Tvrtku Korbaru, izjavila nam je Ivana Ćapin izvršna direktorica udruge Geo park.

Braco Ćosić