Apolitični

Imoćani će sljedeće godine piti kvalitetno vino

Ako je suditi po najnovijim stručnim provjerama vrsnih enologa te ostalih vinogradarskih stručnjaka, vina na nekoliko lokacija u Imotskoj krajini bi mogla doseći vrlo visoku kvalitetu na izbirljivom tržištu. Naime, ovogodišnja kvaliteta grožđa bila je iznimna, s obzirom na činjenicu da je vinovoj lozi i vrijeme išlo na ruku. Tek nešto manji urod je u vinogradima imotskog pobrđa zbog suše, dok su vinogradi u Imotskom polju uistinu bili izdašni po kvaliteti, ali i kvantiteti. Manji urod bio je u nekim mjestima u vinogradima bio prepolovljen zbog oštećenja nastalih kao posljedica nevremena i tuče, i to svega desetak dana prije berbe.

– Iako je vino još u fazi razvoja i početka zrenja i prvih prelijevanja, analize pokazuju njegovu odličnu kvalitetu. Kako je i sustav podrumarstva kod svih imotskih proizvođača vina također na respektabilnoj razini koja ide u korak s najrazvijenijim tehnologijama, s pravom se već sada može tvrditi da će sljedeće godine na tržištu biti kvalitetnih imotskih vina. U prvom redu, to se odnosi na crne sorte, no i autohtona kujundžuša mogla bi ići u korak s onim najboljim bijelim vinima – potvrdilo je nekoliko vrsnih imotskih enologa.

Svakako treba spomenuti da je ova poljoprivredna godina u cjelini daleko ispred prošlogodišnje koja je bila jedna od najlošijih u posljednjih dvadesetak godina, upravo zbog učestalih oborina. Odnosi se to ponajprije na veliki broj povrtlarskih kultura, u prvom redu paprika, patlidžana, krastavaca, mahuna, a od voća lubenica, dinja, jabuka i šljiva. Ono što je također vrlo važno jest da će kućni budžeti imotskih obitelji koje se bave poljoprivredom baš zbog biti pozitivniji, a samim time pridonijeti će i boljoj kvaliteti života.

Zaključimo, Imoćani koji svoje obradive površine imaju u plodnom Imotskom polju, okrenuli su se poljoprivredi i proizvodnji zdrave hrane nadoknađujući to činjenicom da je sve manje novih radnih mjesta, posebno u proizvodnim djelatnostima. Upravo bi vinogradarstvo i poljoprivreda u cjelini mogli spriječiti odlazak mladih obitelji u inozemstvo. Još kada bi se na nivou države riješilo pitanje subvencije poljoprivrednika, osigurao kvalitetan otkup koji bi sigurno spriječio uvoz stranih proizvoda, bio bi to još jedan silan poticaj okretanju obrađivanju velikog broja sada zapuštenih poljoprivrednih površina.
Valjda će jednom i za to doći vrijeme, nadaju se imotski poljoprivrednici.
Više u kategoriji: Vijesti dopisnika
Piše: Braco Ćosić