Apolitični

Imoćani će napokon odati primjerenu počast svojoj legendi!

U Imotskom je prije pet mjeseci utemeljena neprofitna, apolitična udruga pod nazivom “ŽivImotski”, a koja bi nakon službene registracije sljedeće i idućih godina počela ostvarivati svoje ciljeve.

Osim nekih, naoko sitnih prijedloga, ali za nas vrlo važnih, poput osvjetljavanja zvonika župne crkve sv. Franje, potom izgradnje nekoliko kamenih česmi unutar stare gradske jezgre, prijeko potrebnim ponajviše sve većem broju turista, podržat ćemo i veliki projekt postavljanja spomenika Mati Parlovu u Imotskom.

Boksački prvak je, istina, rođen u Splitu, no svoje djetinjstvo proveo je tu, četiri razreda osnovne škole završio je u svome gradu, stanovao je na Bazani, u najstarijem dijelu našega grada, njegova cijela obitelj je iz Ričica i Imotskog, bio je ondašnjim generacijama uzor i svakodnevica.

Iz majstorske radionice Ante Jurkića već se vide konture budućeg spomenika Mati Parlovu

Mate Parlov je sportaš stoljeća, jedini boksač na svijetu koji je ujedinio sve amaterske svjetske titule s onim profesionalnim, olimpijski je pobjednik. I dok druge sredine poput Pule i Fažane, podižu spomenike tom sportašu, u Imotskom – ništa. Stoga smo svim srcem prionuli inicijativi nekih ljudi iz Županije splitsko-dalmatinske da se uz njihovu pomoć, kao i pomoć Boksačkog saveza Hrvatske, u Imotskom postavi Matin brončani kip. Imamo prijedlog gdje bi on trebao biti – veli prof. dr. Nikolić.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Braco Ćosić