Apolitični

Imate li i vi sličnih problema? Google otkrio neočekivane posljedice pandemije i karantene

Zbog prilagodbe novom normalnom, tj. potpuno drukčijem načinu života (karantena, rad od kuće, briga za školske obveze djece i čuvanje najmlađih dok je u isto vrijeme potrebno raditi itd.), kao i zbog velike brige oko (potencijalnog) gubitka posla i općenite nesigurnosti, mnogi imaju probleme i sa spavanjem. Tako na stranici The Next Web naglašavaju kako je od početka pandemije povećano pretraživanje za pojmovima poput “insomnia” i “i can’t sleep” te nikada prije ljudi nisu toliko pretraživali pojmove vezane uz nesanicu i nemogućnost spavanja.

Posljedice nesanice, naglašava profesor medicinske škole Sveučilišta Stanford Donn Posner, mogu se iskazivati na različite načine – od nemogućnosti fokusiranja i općenite razdražljivosti pa do različitog spektra ozbiljnih zdravstvenih problema koji uključuju dijabetes, kardiovaskularne bolesti, hipertenziju itd. 

Posner naglašava i kako nesanica u trajanju od 2 do 4 tjedna (a karantena i pandemija traju duže), povećava i rizik od depresije, kao i mogućnost oporavka od depresije.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay