Apolitični

Imamo dovoljno prirodnih resursa za energetsku neovisnost

U Hrvatskoj leže veliki potencijali sunca, vjetra i geotermalnih izvora te ih trebamo jače iskoristiti.

Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u Osijeku održana je LIFE konferencija pod nazivom Za gigaBITNU zelenu energiju koju su zajednički organizirali A1 Hrvatska i FERIT.

Cilj konferencije je približiti javnosti  niskougljičnu energiju i modele sufinanciranja kroz jedinstvene primjere u zemlji i regiji te potaknuti na promjene regulatornog okvira u provedbi ambicioznih ciljeva Zelenog plana za Europu do 2050. i ciljeva održivog razvoja.

Nakon primjera dobrih praksi koje su predstavile kompanije i institucije A1 Hrvatska, MICO, Zelena energetska zadruga i Fakultet elektrotehnike iz Ljubljane, započela je zanimljiva panel rasprava na temu zelene energetske tranzicije

Na panel raspravi istaknuto je da u Hrvatskoj leže veliki potencijali sunca, vjetra i geotermalnih izvora te ih trebamo jače iskoristiti jer nema razloga da Hrvatska ne bude energetski neovisna do 2030. Temelji održivog gospodarstva leže u kontinuiranom ulaganju u istraživanje i razvoj domaćeg energetskog potencijala te izgradnji tehnološki učinkovitih i konkurentnih rješenja baziranih na vlastitim prirodnim resursima koji su okolišno i klimatski prihvatljivi.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr

Foto: Pixabay