Apolitični

Imaju li novi lijekovi za dijabetes greškom uljepšane statistike?

Pojavila su se nova istraživanja koja su uzburkala situaciju oko SGLT-2 inhibitora.

O novim preporukama Američke dijabetičke asocijacije, koje su uz SGLT-2 uključile i GLP-1 agoniste, već su izvijestili neki od najuglednijih svjetskih dijabetičkih medija.

Stoga je moje iznenađenje bilo veće kad sam pročitao u najnovijem istraživanju kako fantastične statistike SGLT-2 inhibitora po pitanju zaštite srca i bubrega ipak mogu biti upitne.

Odgovor na pitanje koliko su doista dobri SGLT-2 inhibitori za smanjivanje rizika infarkta i zaštitu bubrega vjerojatno se neće dugo čekati jer se relativno jednostavnom statističkom analizom može isključiti iskrivljivanje slike.

Bruce Leslie, američki ekspert koji je i ranije kritizirao SGLT-2 inhibitore zbog njihova terapeutskog dizajna, sada je pak poručio kako smanjivanje kardivaskularnih i bubrežnih rizika možda može biti postignute o običnim, ali jeftinim diureticima. Nove generacije lijekova skuplje su od postojećih uobičajenih glavnih izbora, a logično je kako nema niti interesa farmaceutskih kompanija za proizvodnju jeftinih generika.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay