Apolitični

IMA LI KORONA VEZE S KAWASAKI SINDROMOM KOJI SVE VIŠE PRIMJEĆUJU PEDIJATRI DILJEM EUROPE Doktor Tešović: ‘I kod nas je bilo takvih slučajeva…’

Liječnici u Portugalu, Italiji, Velikoj Britaniji i Španjolskoj primijetili su kako je zadnjih tjedana povećan broj djece koju roditelji dovode u bolnice s visokom temperaturom, osipom i otečenim arterijama. Nakon pregleda utvrđeno je da boluju od vrlo rijetke Kawasakijeve bolesti, a za neke od njih, nije poznato radi li se o tom sindromu ili nekom vrlo sličnome, piše Slobodna Dalmacija.

S obzirom da se ne zna što je uzročnik bolesti liječnici istražuju ima li poveznice između oboljele djece i pandemije koronavirusa.

– U bolnicu u Bergamu stiglo je protekloga mjeseca više od 20 djece s teškim vaskularnim upalama, šest puta više nego u godinu dana – izjavio je dječji kardiolog Matteo Ciuffreda za talijanske medije.

Pojašnjava kako je samo nekoliko djece bilo pozitivno na koronavirus, a sa sličnim slučajevima javili su se i kolege iz Madrida i Lisabona. Pozvao je liječnike da dokumentiraju svaki takav slučaj kako bi se utvrdilo postoji li veza između Kawasaki bolesti i COVID-19. Najavio je da će sva saznanja objaviti u znanstvenom časopisu.

I liječnici u Velikoj Britaniji primijetili su sličnu situaciju, a tamo je nekoliko djece i preminulo.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay