Apolitični

IKS festival – splitsko kulturno druženje

Festival ove godine okuplja kazališne skupine, udruge, glumce, pjevače, animatore, a potrajat će do početka srpnja.

IKS festival već od ove godine ima petogodišnju tradiciju, a započinje u utorak, 14. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Split s predstavom Deep dish austrijske kompanije Liquid loft koja je otvorila i prošlogodišnji festival i izazvala veliko zanimanje publike. Ovogodišnje produljeno festivalsko ljetno izdanje trajat će sve do 8. srpnja.
Produljeno festivalsko izdanje nastavit će se u srijedu, 22. lipnja u Domu mladih, nikad dovršenom centru nezavisne kulture u Splitu gdje će nas dočekati hladna, ledena pozornica, ali s puno igre i stvaralačkog neposluha. U predstavi Glace!, sedam plesača i akrobata francuske kazališne skupine Trafic de Styles prikazat će zanimljivu izvedbu s elementima suvremenog plesa, umjetničkog klizanja i novog cirkusa – na ledu. Claire Bournet i Sébastien Lefrançois, autori predstave, dijele „klizalačko djetinjstvo” u kojem se oboje sjećaju kreativnog neposluha: po završetku treninga, oni su pokušavali stvoriti nove pokrete – kroz igru su eksperimentirali nove figure, izvan pravila, izvan konvencija. Uz tu prigodu, za najmlađe gledatelje pripremili smo i ČIKS iznenađenje u suradnji sa slastičarnom Dolcemania, slatko iznenađenje koje dolazi uz ulaznicu koja za njih iznosi samo 20 kuna.

 

IKS festival, kulturno druženje u Splitu

Dana 30. lipnja u GKM-u će se održati predstava Folk Acts, autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec u kojem nastupaju glumica Nataša Dangubić i kavanska pjevačica Višnja Vitas. Predstava Folk Acts ne bavi se moraliziranjem oko učinaka turbo folk kulture: ona suprotstavlja emocionalni učinak koji proizvodi kazalište i glazbeni nastup te dovodi u pitanje siguran teritorij i jednog i drugog izvedbenog oblika.
Za kraj festivala 8. srpnja u Gradskom kazalištu lutaka uz pratnju glazbenih eksperimentatora Alena i Nenada Sinkauza na pozornici, Petra Hrašćanec dočarat će nam suvremenom plesnom tehnikom – anatomiju mačke. Predstava Anatomija mačke autorski je projekt Ksenije Zec i Petre Hrašćanec. IKS festival u Splitu očekuje vaš dolazak.
PROGRAM
14. LIPNJA, UTORAK, HNK SPLIT, 20:00
DEEP DISH; LIQUID LOFT (Austrija)
22. LIPNJA, SRIJEDA, DOM MLADIH, 20:00
GLACE!; TRAFIC DE STYLES (Francuska)
30. LIPNJA, ČETVRTAK, GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH, 20:00
FOLK ACTS; DE FACTO, ADU ZAGREB I ZKM (Hrvatska)
8. SRPNJA, PETAK, GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA, 20:00
ANATOMIJA MAČKE; 21:21 I ZKM (Hrvatska)
Izvor i foto: visitsplit.com