Apolitični

IKS Festival poziva na upise u novu sezonu Studija za igru, pokret i ples Kinkin

IKS Festival poziva na upise u novu sezonu Studija za igru, pokret i ples Kinkin
Ovaj poseban studio, koji njeguje suvremeni ples i interdisciplinarni pristup suvremenoj izvedbenoj umjetnosti, vrši upis polaznika u nove grupe za djecu i mlade

Studio Kinkin

Studio Kinkin je promicatelj neposredne i sustavne edukacije djece i mladih kroz scenski izraz i istraživanje više umjetničkih formi i disciplina za razvoj talenta, kreativnosti, osobnosti kroz odgojni format procesne drame/igre, razvojne dramaturgije, glazbe, scenskog pokreta, suvremenog plesa s posebnim naglaskom na razvoj i korištenje novih tehnologija kao novog umjetničkog izraza, te otkrivanje novih metoda i pristupa za rad na tijelu kroz transdisciplinarne projekte.
– Glavni fokus Studija za igru, pokret i ples je rad na autorskim kreacijama kroz suvremeni ples. Unutar suvremene plesne pedagogije, scenske radnje postavljanju se tehnikama razvojne dramaturgije pokreta, kompozicije s elementima improvizacija bivaju asimilirane u zaokruženu cjelinu. Redovni treninzi sastoje se od plesnih sekvenci, koreografija i na kraju istraživačkog rada koji kod djece budi radoznalost što je u današnje vrijeme jako bitno razvijati kod djece – izjavila je voditeljica Studija i kreativna direktorica IKS Festivala Nela Sisarić.

 

Studio Kinkin započeo je prošle godine interdisciplinarnu studiju Normanologije, i u sklopu koje su ostvareni plesno-multimedijalni projekti Norman#1 i #2. Projekt Normanologije zasniva se na interdisciplinarnosti više umjetničkih formi – suvremeni ples, procesna drama, scenski pokret, glazbeno ritualna dramaturgija i novi mediji – a inspirirani su upravo predloškom klasičnih video uradaka pionira filmske animacije Normana McLarena iz 1940. godine – Točke i Linije iz 1940. godine. Završnu multimedijalnu izvedbu Normanologije polaznice Studija Kinkin izvest će 29. rujna u Beton kinu u Domu mladih u sklopu Kliker festivala – prve hrvatske mreže za razvoj suvremenog plesa za mladu publiku na području cijele Hrvatske.


– Video rad Točke i Linije u izvedbi Normanologije koristili smo kao ‘partnera’ u plesnoj izvedbi, koja je inspirirana jasnim i rigidnim geometrijskim sustavom, ali istovremeno fleksibilnim modeliranjem kroz plesnu improvizaciju. Eksperimentalna animacija video radova vodila nas je kroz istraživanje potpune apstrakcije pokreta. Upravo završavamo zadnju fazu Normanologije s grupom polaznica na temu sinkroniciteta boje, zvuka i pokreta, te umjesto Normanovih videa kao scenografiju koristimo interaktivnu instalaciju multimedijalne umjetnice Vane Gaćine – ‘Točka’ koju će mladi gledatelji moći i sami isprobati nakon izvedbe. Normanologija čak ide u škole u sklopu projekta Škola u pokretu jer želimo djeci i koja ne pohađaju naše radionice prenijeti iskustvo istraživanja kroz više umjetničkih disciplina koje se nadopunjuju – poručuju voditeljice iz Studija Kristina Lovrić i Nela Sisarić.
Prošlu školsku godinu redovne treninge Studija Kinkin pohađalo je 57 stalnih polaznica dok se ukupan broj stalnih i privremenih polaznica naših radionica u sklopu programa Inovativne kazališne scene Split sigurno kretao više od sto.
– Tijekom 2015. i 2016. godini odradili smo radionice Contakidsa, metode koja koristi fizički kontakt kroz pokret i igru kako bi se produbljivala komunikacija između djeteta i roditelja te radionice suvremenog plesa za mlade, ali i odrasle, istraživačke projekte na temu suvremenog plesa i novih medija. Ostvarili smo suradnju na prezentacijama s Galerijom umjetnina i s Gradskim kazalištem lutaka Split u sklopu Ljetnog kazališta za djecu. Ni ove godine suradnje neće manjkati, kao ni zabave. Radimo originalno i kao takvi podučavamo djecu autorskoj kreaciji na primjeru umjetnika koji su promijenili društvo i poglede na svijet kroz svoje umjetničko djelovanje – poručuju iz Studija Kinkin.

Upis novih članova u Studio za igru, pokret i ples traje do 24. rujna, dok studio s radom započinje 1. listopada.
Program Studija za igru, pokret i ples može se provjeriti na stranici www.kinkinstudio.com, a informacije se mogu dobiti na broj 099 675 6869 ili u inbox Facebook stranice.