Apolitični

Igra svjetla u katedrali na španjolskom otoku

 

Španjolski Balearski otoci sinonim su za lijepe plaže, tirkizno plavo more i naravno zabavne ljetne tulume. No, Ibiza, Formentera, Menorca i Mallorca kriju mnoge tajne, a priča o čarobnoj katedrali samo je jedna od mnogih koje dokazuju da su ovi otoci mnogo više od „sunca i plaže”. Najbolji primjer je Mallorca, najveći Balearski otok i destinacija koja privlači uglavnom njemačke turiste – čak 40% njih su upravo Nijemci. Glavni grad Palma posjeduje treću po važnosti zrakoplovnu luku u Španjolskoj (nakon Madrida i Barcelone), a većina turista dolaze upravo s namjerom da provedu svoj godišnji odmor na jednoj od popularnih plaža. No populacija Palme je itekako raznolika. Naime, kad jednom posjetite ovaj grad zasigurno ćete se i vratiti, možda čak i ostati, što su mnogi od turista i učinili. Ta odluka ne iznenađuje jednom kad upoznate ulice stare jezgre grada od kojih svaka priča svoju anegdotu ili legendu pružajući vam mogućnost da svaki dan otkrijete nešto novo.

Kada se nađete ispred katedrale, tada vam postane jasna povijesna važnost grada. O ovoj građevini pisale su se mnoge knjige i upravo je ona bila inspiracija putnicima devetnaestog stoljeća koji su je dolazeći brodom vidjeli još s pučine.
Sagrađena na ostacima muslimanske džamije početkom trinaestog stoljeća, doseže visinu do čak 44 metra što je čini jednom od najviših europskih katedrala, nakon onih u Beauvais-u i Milanu. Gradila se više od tri stoljeća kada je napokon dostigla površinu od čak 6 655 m². Zato ju se naziva katedralom prostora, ali i svjetla koje prodire kroz pet rozeta od kojih je jedna ujedno i najveća gotička rozeta na svijetu s površinom od impresivnih 100 m².

Čarobnost ove građevine je u fenomenu svjetla kojem možete svjedočiti dva puta godišnje: 2. veljače za blagdan Svijećnice (kojim se slavi prikazanje Gospodinovo u Hramu) ili 11. studenog na blagdan Svetog Martina. Rano ujutro, već oko 8 sati, katedrala je prepuna onih koji su došli vidjeti taj fenomen. Kamere i fotoaparati spremno čekaju trenutak da zabilježe jedinstveni spektakl svjetla. Pod uvjetom da je sunčani dan, svjetlost prodire kroz glavnu rozetu i preslikava se točno ispod druge poviše glavnog portala, tvoreći brojku 8 prošaranu duginim bojama.
Brojni matematičari proučavali su taj fenomen tvrdeći da su arhitekti dobro znali što rade iako, s obzirom na činjenicu da je sagrađena na temeljima starije građevine i da se projekt gradnje katedrale često mijenjao tijekom tri stoljeća, ta tvrdnja nikada nije dokazana. U svakom slučaju, ne čekajte ljetne praznike da posjetite ovaj grad – do 11. studenog ostaje još malo vremena, stoga spakirajte kovčege i uživajte u čaroliji!

TEKST I FOTOGRAFIJE: Marina Batinić