Apolitični

Igra svjetla i sjene u arhitekturi

Zasigurno vas je mnogo puta zaintrigirala igra svjetla i sjena u datom prostoru, koji na poseban način stvara emotivni ugođaj promatračevom oku s mjesta zapažanja tog veličanstvenog trenutka. Ulazeći u prostor koji se igra svjetlom i sjenom, s iščekivanjem i radoznalošću poziva vas da doprete sve dublje do otkrivanja tajne koje nudi prostor.
Kad proanalizirate posebnosti koje daju specifičnost prostoru, shvatit ćete da su to uobičajni arhitektonski elementi, te elementi prirodnog okruženja.
Postoje mnoge metode i mogućnosti kako postići zanimljivu igru svijetla i sjene u prostoru.
Prigušivanjem količine svjetlosti, interesantnim arhitektonskim procijepima-voidima ili pak teksturom i bojom materijala koji u kombinaciji s količinom svjetla daju poseban ugođaj i zanimljivosti prostoru.
Takvi prostori u igri s arhitektonskim elementima iz kojih proizlazi igra svjetla i sjene pojedincu budi emocije te rađa interakciju arhitekture i čovjeka. Bez obzira na atmosferu prostora koja je posebna, pojedincu ostavlja duboki pečat doživljaja prostora, te izaziva jednaki doživljaj i kod ostalih promatrača.
Prostori koji su svakodnevnica ili prostori kojima pridajemo minimalnu važnost u ulozi prolaznika ne mogu nas ostaviti ravnodušnima, već rađaju i ptiču raspoloženje prolaznog trenutka u igri svjetla i sjene. Arhitektura kao takva daje smisao čovjekovog unutarnjeg stanja duše i uma te utječe na njegovo svakodnevno stanje, a igrajući se arhitekturom svjetla i sjene, dajemo smisao i nadahnuće života svakim novim danom.

Više u kategoriji: arhitektura

M. Pocrnjić, mag. ing. arh.