Apolitični

Igra ogledala u prostoru…

Ogledalo – svima poznat predmet kojim se svakodnevno koristimo. Bila toga svjesna ili ne, prosječna osoba u jednom danu pred njime provede oko 55 minuta. Ipak, ono nam ne služi samo da bi u njemu promatrali svoj odraz, već nam može biti i koristan saveznik pri uređenju prostora. Ovisno o veličini, broju i položaju ogledala, uz njihovu pomoć možemo postići niz optičkih varki koje će utjecati na našu percepciju prostora u kojem boravimo, odnosno učiniti taj prostor vizualno višim, širim, ugodnijim ili svjetlijim.
Različiti ambijenti postižu se koristimo li samo jedno veliko ogledalo ili više manjih raspoređenih na jedan ili više zidova. Postavimo li tako veće ogledalo na dulji zid uskog prostora kao što je hodnik, možemo ga učiniti vizualno širim. Promislimo li pozorno o njegovom položaju u odnosu na prozore, pazeći na kut i refleksiju svjetla, možemo unijeti dodatnu dnevnu svjetlost u mračne kutove prostora i takostvoriti dojam prostranosti i prozračnosti. Ogledala se mogu koristiti u gotovo svakoj prostoriji naših domova. Aplicirani na namještaj s njegove vanjske ili unutarnje strane ili pak kao samostalni elementi, služe nam pri naglašavanju ili skrivanju željenih detalja u prostoru. Ovisno o ostalim dekoracijama u prostoriji, biramo veličinu i stil ogledala.
Odlučimo li se postaviti ga pojedinačno ili kao kompoziciju od više elemenata različitih oblika, dimenzija i kutova postavljanja, namještenih tako da odražavaju određene elemente prostora koje želimo naglasiti, možemo dobiti zanimljivu igru refleksija. Bila to umjetnička slika, biljka ili neki zanimljivi komad namještaja, promatranje njihovih odraza u ogledalu iz različitih kutova baca novo svjetlo na pogled na svijet oko nas.
S obzirom na to da je u današnje vrijeme moguće pronaći ogledala različitih tipova i stilova okvira, uključujući i ona bez okvira, moguće je i poigrati se njihovim kombinacijama, pazeći na to da su međusobno usklađene, te takve kompozicije postaviti umjesto slika i fotografija na zidovima.
U igri s ogledalima i njihovim korištenjem u interijerima skoro je nemoguće pogriješiti – ovaj dekorativni i praktični element pridonosi pojačavanju dojma prostorije u kojoj se nalazi i podiže njezinu estetsku vrijednost.

Više u kategoriji: arhitektura

M. Konstantinović, mag. ing. arh.