Apolitični

IGOR TABAK ZA TPORTAL: ‘Vojska na ulicama u borbi protiv epidemije? Najobičniji PR trik, šou i predstava’

Španjolska je svoju vojsku nadredila svim civilnim institucijama, u Srbiji vojnici čuvaju bolnice i zdravstvene ustanove, dok se u južnoameričkom Peruu – u kojemu je zbog koronavirusa upravo proglašeno izvanredno stanje – na ulicama mogu vidjeti naoružane vojne patrole koje kontroliraju građane. Vojni analitičar Igor Tabak vrlo je jasan: Premda postoji razlika među državama, u pravilu se radi o najobičnijem PR triku

‘Ljudima koji vole gledati dramu i jeftine filmske trikove zgodno je pokazati vojne uniforme na ulicama, oklopne transportere pred bolničkim vratima i slično. No vojska u najboljem slučaju zapravo može raditi tek policijski posao, a pitanje je jesu li joj prenesene policijske ovlasti. Najčešće nisu’, kazao je Tabak za tportal.

Govoreći o konkretnom slučaju Srbije, kazao je da u toj državi tradicionalno postoji jaka Vojnomedicinska akademija i vojna bolnica – no da vojski u svakom slučaju nije mjesto na ulazima u bolnice.

‘Taj potez treba pripisati njihovom ministru obrane Vulinu, koji čak i u stručnim krugovima u Srbiji periodično izaziva sablazan’, objašnjava ovaj analitičar.

‘Ni u svijetu ni kod nas nema društvene panike i nema sloma sustava, naprosto nema potreba za naoružanim prstenima iz kojih bi se teškim naoružanjem valjda pucalo na virus’, zaključuje Tabak.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay