Apolitični

Igor Kirov- novi ravnatelj splitskog baleta

Balet splitskog Hrvatskog narodnog kazališta, prema jednoglasnoj odluci kazališnog vijeća ima novog ravnatelja – to je makedonski koreograf Igor Kirov.
Nakon višemjesečnog razdoblja od kada je bivši ravnatelj splitskog baleta Dinko Bogdanić razriješen svoje dužnosti, na prijedlog kazališnog intendanta Gorana Golovka splitsko kazališno vijeće je jednoglasno za ulogu ravnatelja baleta izabralo Igora Kirova.
Nakon premijere svoje predstave „5 do 12” na splitskom Sustipanu, Kirov je i sam dao do znanja da mu odgovara pozivna povratna informacija kako publike, tako i kritike u Splitu te da mu je pravo zadovoljstvo sudjelovati u splitskom ansamblu.

Igor Kirov ravna baletom

Igor Kirov splitskoj se publici već više puta predstavio plesnim predstavama „Na putu” i „5 do 12” te je baletnim izvedbama pobrao ovacije splitske publike. Kirov je sam priznao da mu splitski kazališni ambijent odgovara, a sudjelovanje na Splitskom ljetu pričinjava zadovoljstvo.
Intendant Goran Golovko naglasio je da je Igor Kirov za mjesto ravnatelja baleta izabran na godinu dana, budući da se strancima ne izdaje radna dozvola na duži period od toga, a baletni program bit će predstavljen na sjednici u rujnu. Iako ni Kirov ni Golovko nisu točno odredili što bi se moglo naći na programu, Golovko je naglasio da će splitski balet i dalje ostati „bijeli balet”, kao što je slučaj kod svih baletnih kuća zapadne Europe.
Baletni program će svakako biti raznovrstan, naveo je Kirov, sa spojem modernog i tradicionalnog, a na repertoaru će se zasigurno naći već spomenute plesne predstave Kirova, uz „Orašara” i „Vragolastu djevojku”.


Kirov je već sada izjavio da bi mu bilo zadovoljstvo surađivati i s ostalim hrvatskim baletnim kazalištima, Zagrebom i Rijekom, ali sa Sarajevom i Skopljem.
Kako je Kirov stranac, proces izdavanja dozvole traje i do dva mjeseca, pa će Kirov službeno na svoju dužnost stupiti 16. kolovoza.
Veselimo se novom ruhu splitskog baleta te s radošću iščekujemo baletni program koji će prema riječima novog ravnatelja biti spoj modernog i klasičnog te će nuditi za svačiji ukus po nešto.