Apolitični

Ignjat Job: Vrata Mediterana u Klovićevim dvorima

Ovog četvrtka, 13. listopada u 19 sati, u Galeriji Klovićevi dvori otvara se izložba radova Ignjata Joba pod nazivom Vrata Mediterana, a ostat će otvorena sve do 8. siječnja 2017. godine.

Galerija Klovićevi dvori s posebnom radošću i ponosom najavljuje otvaranje izložbe radova Ignjata Joba, jednog od najznačajnijih predstavnika hrvatskog modernog slikarstva. Ove godine obilježava se osamdeset godina od umjetnikove smrti te dvadeset od posljednje retrospektive pa su iz Galerije Klovićevi dvori predosjetili odličan trenutak za ponovnu prezentaciju najboljih djela iz umjetnikova opusa koji su rasprostranjeni po muzejima i galerijama, ali pretežito u Hrvatskoj i Srbiji.

Ignjat Job – spontani ekspresionist

Ignjat Job jedan je predstavnika nesretne generacije umjetnika s početka dvadesetog stoljeća čiji život, a ni umjetničko stvaralaštvo, nisu bili dugog vijeka, ali su iza sebe ipak uspješno ostavili veliki broj umjetničkih dijela koja i danas doprinose hrvatskoj kulturi.

Iako je Ignjat Job najintenzivnije slike stvarao sedam godina, nakon čega je umro od tuberkuloze ostavivši iza sebe oko 250 slika, uglavnom ulja na platnu. Koristeći se motivima iz svakodnevnog života, Ignjat Job ne vodi intimni dnevnik svoje svakodnevice, već kroz kolorističku ekspresiju ulazi u dublje pore mjesta mediteranskog podneblja. Jedan od najvećih i najboljih poznavatelja slikarstva Ignjata Joba za slikara navodi da je zapravo stvarao u duhu „spontanog ekspresionizma”.

Ignjat Job, stvarajući svoju umjetnost 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, i sam se vodio strujom ekspresionizma koja je tada prevladavala u hrvatskoj umjetnosti, a njegovo slikarstvo zasigurno je bilo intimni, ali iscrpni i snažni bijeg od teška života koji ga je crpio i izjedao.

Autor izložbe Ignjata Joba Vrata Mediterana jest prof. dr. sc. Zvonko Muković, a kustosica izložbe jest Iva Sudec Andreiss. Galerija Klovićevi dvori uložila je veliki trud kako bi sakupila umjetničke slike Ignjata Joba iz drugih muzeja i galerija, a ovoga četvrtka poziva vas sve na svečano otvorenje Vrata Mediterana kako bi vas uvela u kolorističko-ekspresivni, a opet izmučeni svijet Ignjata Joba.