Apolitični

IDENTIČNA KOPIJA: Svog digitalnog dvojnika mogli biste imati do kraja desetljeća

Ljudski digitalni dvojnici zasad su još u domeni znanstvene fantastike, ali se takve dvojnike predmeta, objekata, gradova, pa čak i organa već uvelike koristi

Digitalni dvojnici novi su tehnološki trend o kojem se puno govori. Pod tim se nazivom podrazumijeva identična kopija nečeg što postoji u fizičkom svijetu, ali ima jedinstveni cilj: pomoći u poboljšanju ili barem prikupljanju podataka izvornika u stvarnom svijetu.

Isprva su digitalni dvojnici bili tek sofisticirani 3D računalni modeli. No, umjetna inteligencija u kombinaciji s internetom stvari pogurala ih je prema digitalnim kopijama koje stalno uče i razvijaju se.

Procjenjuje se kako bi prve inačice ljudskih digitalnih dvojnika koji će moći razmišljati mogli imati prije kraja ovog desetljeća.

Vjerojatno najuzbudljivije mogućnosti primjene su u zdravstvu.

Francuska tvrtka Dassault Systems, recimo, ima projekt Living Heart u sklopu kojeg je razvijen precizan model ljudskog srca, namijenjen kirurzima i liječnicima općenito koji su u potrazi za novim medicinskim zahvatima i uređajima. Korištenje digitalnog srca također je smanjilo potrebu za testiranjem na životinjama.

U planu su slični projekti koji će se baviti drugim organima, poput oka pa čak i mozga.

Zašto ne kopirati i – Zemlju?

Ambicije ne staju na tome.

Američka tvrtka Nvidia pokrenula je platformu Omniverse, osmišljenu za stvaranje digitalnih svjetova i dvojnika. Jedan od projekata cilja na stvaranje digitalnog dvojnika Zemlje, korištenjem slika njene površine u visokoj razlučivosti.

Earth-2 će koristiti kombinaciju modela dubinskog učenja i neuralnih mreža kako bi oponašala fizička okruženja i došla do mogućih rješenja za klimatske promjene.

U ožujku ove godine Europska komisija je, u suradnji s Europskom svemirskom agencijom, najavila kako planira napraviti vlastitu digitalnu inačicu Zemlje, nazvanu Destination Earth.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay