Apolitični

Idemo na Brač: Svjetsko prvenstvo windsurfera

Bračani su zadovoljni početkom lipnja i dolaskom domaćih i stranih gostiju na svoj otok, a već ovog tjedna dolazak su najavili ljubitelji jedrenja.

Tako će se od 6. do 11. lipnja u Bolu na Braču održati IFCA World Championship, službeno prvenstvo svijeta u jedrenju na dasci u ženskoj i muškoj konkurenciji, u organizaciji ZOO Station, općine Bol i Turističke zajednica Bola. Prema najavama, natjecat će se preko 80 natjecatelja iz 18 zemalja, a stižu i branitelji naslova, Turkinja Lena Erdil i Nijemac Vincent Langer. Uz prošlogodišnje osvajače, za favorite slove još James Dinsmore (VB) i Bora Kozanoglu (Tur) u muškom te Lisa Godon (Fra) i Jenna Gibson (VB) u ženskom dijelu natjecanja. Među prijavljenim hrvatskim natjecateljima nalaze se Enrico Marotti, europski prvak iz Bola 2014., Ante Berlengi i Luka Mratović, koji će u Riju već treći put zastupati Hrvatsku na Olimpijskim igrama. U ženskoj će konkurenciji, među ostalima, hrvatske boje braniti Vedrana Brčić i Katarina Pelivan. Natjecanje će se odvijati od utorka do subote u akvatoriju Zlatnog rata od 13 do 19 sati, a završit će 11. lipnja proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada te koncertom grupe Ljetno kino. Do sada su se svjetska natjecanja održavala u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Turskoj, SAD-u, Brazilu, Argentini, a sada je Hrvatska na svjetskoj mapi i u ovom sportu. Agilni organizator Toni Bulić, osnivač i voditelj bolske windsurf institucije ZOO Stationa, nakon dva uspješno organizirana europska prvenstva na istoj lokaciji (2014. i 2015.) ponovo na atraktivan način promovira hrvatski sport i turizam.


Svaki onaj tko posjeti Bol ne zaobilazi ni njegov prepoznatljiv ponos – Zlatni rat,zasigurno najljepšu plažu čitavog Jadrana koja svoj rt pomiče na jednu, sad na drugu stranu – igrajući neku čudnu igru s vjetrom i valovima.

Izvor i foto: (Moritz Beck, Merien Ilić, Zoo Station Bol)